Wist je dat de portabella eigenlijk gewoon een kastanjechampignon is, die echt rijp is? Deze en andere weetjes over de bijzondere reuzepaddestoel vind je hier:

1. Wat is een portabella?

Een portabella is eigenlijk een kastanjechampignon die echt helemaal rijp is; de “hoed” van de paddestoel is volledig geopend. Het is dus een soort reuzenpaddenstoel. De portabella heeft een kleine steel met een grote hoed. Deze hoed kan een afmeting hebben van 6 tot 12 cm. Het vruchtvlees is wit en stevig en de smaak is heel aromatisch. De portabella is het hele jaar door uit Nederland te verkrijgen!

2. Portabella bewaren

Als je dan portabella’s gekocht hebt is het wel belangrijk ze op de goede manier te bwaren. Het beste is om ze in de verpakking te laten waarin ze verpakt zijn. Als je ze los koopt, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak. Dit verstikt de paddenstoel, waardoor ze vochtig en lelijk worden. Paddenstoelen moeten ‘ademen’. Een papieren zak of een droge theedoek kan wel. In de koelkast zijn ze 5 tot 7 dagen houdbaar. Bewaar portabella niet bij sterk ruikende groenten zoals prei en ui. Ze nemen gemakkelijk geurtjes over. Houd ze liever ook uit de buurt van fruit of citrus, want daarbij zullen paddenstoelen sneller verouderen.

4. Portabella bereiden

Maak portabella’s voorzichtig schoon met een borsteltje of een stukje vochtig keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje eraf en snijd de paddenstoel in plakjes of kwarten. Maak paddenstoelen niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt tot smaakverlies. De hoed van de portabella is ideaal om te vullen met bijvoorbeeld gehakt, kaas of ei. Het vruchtvlees is wit en zeer stevig, waardoor hij vrijwel niet slinkt tijdens het koken. De portabella wordt vaak in zijn geheel bereid of in plakken. Je kan ze grillen, koken, roerbakken en in de oven bereiden. Portabella smaakt heel goed in Italiaanse recepten als deze penne met portabella, courgette en parmezaanse kaas, of deze gevulde portabella’s met risotto. Maar de portabella kan je ook gegratineerd eten als voorgerecht, of zelfs op een tosti! Ook worden de reuzepaddestoelen vaak gebruikt op de BBQ en in burgers.

 

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!