Groene kool is een echte wintergroente en komt uit de koolfamilie, waar broccoli, spruiten en spitskool ook toe behoren. 5 weetjes over groene kool vind je hier:

Savooiekool

Groene kool is een variant van savooiekool en heeft groene gebobbelde bladeren. Savooiekool behoort net als andere koolgewassen, zoals bloemkool en spruitjes, tot de Brassicaceae-familie.

Gezond

Groene kool is rijk aan folaat. Dat is de natuurlijke vorm van foliumzuur. Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen, maar speelt ook een belangrijke rol in de hersenen. En daarmee in hoe wij denken en hoe we ons voelen. Ook speelt foliumzuur een rol bij de celvernieuwing. En dat is belangrijk voor jong en oud!

Bereiden

Het duurt ca. 10 minuten om groene kool te koken. Kook de kool in weinig water met een klein beetje zout gaar. Kook de kool niet langer, want dan ontstaan er zwavelverbindingen die een nare koollucht veroorzaken en de groente zwaar verteerbaar maken. Roerbakken kan in 5 tot 8 minuten. In de magnetron kun je de groente in 4 tot 7 minuten bereiden. Smoren duurt iets langer: 20-25 minuten en stomen ook, zo’n 20-30 minuten.

Bewaren

Bewaar groene kool op een koele, donkere plaats bij een temperatuur van 12-15°C. dan is het enkele dagen tot een week houdbaar. Gesneden groene kool kun je afgedekt en in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren. Gare of 2 minuten geblancheerde kool kun je ook invriezen. In een goed gesloten plastic bakje of zakje is de kool tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).

Geur

De typische koolgeur is goed te voorkomen. Kook om te beginnen op matig vuur en met een goed sluitende deksel op de pan. Je hoeft dan enkel de kooktijd in de gaten te houden. Koolgeur ontstaat enkel wanneer de kool te lang wordt gekookt, dus langer dan 10 minuten. Als je toch liever erg gare kool hebt, kun je ook een beschuitje of een sneetje brood aan het kookwater toevoegen. Dat zal de geur grotendeels wegnemen.

Wil je meer weten over groene kool? Bekijk dan de productpagina
de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!