Ze zijn zo heerlijk zacht en lekker zoet. De framboos is het product van deze week! De 5 tips die je moet weten over deze gezonde snoepjes hebben we voor je op een rijtje gezet. Wist je bijvoorbeeld dat de framboos één van de weinige fruitsoorten die de antioxidant ellagitannine bevat?

1. Zomer- en herfstframbozen

Er zijn twee soorten frambozen: zomerframbozen en herfstframbozen. Zomerframbozen uit Nederland zijn van eind april tot eind oktober verkrijgbaar.

2. Frambozen zijn supergezond!

De framboos is een van de weinige fruitsoorten die de antioxidant ellagitannine bevat. Samen met vitamine C en andere voedingsstoffen beschermen antioxidanten weefsels tegen schade en veroudering. Ook zijn frambozen nog eens rijk aan voedingsvezels die bijdragen aan een goede stoelgang. Kijk, daar word je framblij van ;-)!

3. Frambozen invriezen voor later

Krijg je de heerlijke frambozen niet in één keer op? Vries ze dan in zodat je het bevroren fruit op een later moment kunt toevoegen aan je smoothie! Leg de frambozen dan (niet op elkaar) op een vel bakpapier en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij -18°C) kunnen frambozen tot 12 maanden bewaard worden.

4. De framboos is een verzamelvrucht

Een framboos is een verzamelvrucht van allemaal kleine vruchtjes. De vorm kan afhankelijk van het ras langwerpig, kegelvormig of rond zijn. De meeste frambozen zijn roze tot rood, maar er bestaan ook gele frambozen. De framboos is een naast familielid van de braam, wat duidelijk te zien is aan de bouw van de vruchten. Frambozen zijn in een groot deel van de wereld inheems en kunnen, afhankelijk van de soort, gele, rode, roze, oranje, bruine of zwarte vruchten dragen. Beroepsmatig wordt de ons bekende roze/rode framboos gekweekt vanaf het einde van de 16e eeuw, met Griekenland en Italië als bakermat.

5. Veelzijdiger dan je denkt!

Frambozen zijn lekker sappig, zoet en egaal van kleur. Snoep ze lekker uit de hand. Frambozen zijn ook goed te mengen met ander zachtfruit en ze kunnen worden gepureerd voor heerlijke sauzen. Frambozensaus kan gebruikt worden in kleurrijke sorbets. Ze zijn ook heerlijk in een soufflé, gelei of gebaksvulling of maak er eens jam van. Uiteraard zijn frambozen ook te verwerken in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.

Maak ook eens gevulde frambozen met chocolade. Smelt de (pure) chocolade in een pan en giet daarna de chocolade in een slagroom- of garneerspuit. Vul de frambozen met de chocolade en plaats de gevulde framboosjes in de vriezer (eventueel in een bakvorm voor cupcakes zodat ze goed rechtop blijven staan). Even wachten en je hebt heerlijke fruitsnoepjes! Variatietip: vul ze ook eens met Griekse yoghurt.

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge