Het product van de week is de heerlijke pruim! De 5 tips die je moeten weten over dit zomerse product hebben we voor je op een rijtje gezet! Wist je dat pruimen net zoals kersen en abrikozen, steenvruchten zijn?

1. Bewaar ze niet in de koelkast

Bewaar ze niet in de koelkast. Pruimen zijn erg gevoelig voor te lage temperaturen omdat dit hun narijping verstoort. Rijpe pruimen kun je wel een paar dagen in de koelkast bewaren.

2. Pruimen seizoen

Pruimen zijn, net zoals kersen en abrikozen, steenvruchten. Ze groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. Het Nederlandse pruimenseizoen loopt van juli tot september.

3. Lekkere pruimensnack

Trek in een lekkere snack? Probeer eens gegrilde pruimen gevuld met mascarpone, een druppeltje honing en handje vol amandelen erover gestrooid.

4. Iedere soort pruim heeft zijn eigen smaak

De Monsieur Hâtif bijvoorbeeld heeft een droge, flauwe, iets zoete smaak. De Opal heeft een zoete smaak en de Reine Victoria een zoete, iets zure smaak. Ze smaken alle drie het beste als ze goed rijp zijn. De iets nieuwere soort LaZoet pruim, hij is zoals de naam al een beetje weggeeft zoet, sappig en met een vleugje zuur van smaak.

4. Maak eens een lekkere pruimen jam

Door hun hoge vruchtsuikergehalte zijn vooral pruimen met een gele schil erg geschikt voor jam. Maar een taart kun je ook heerlijk vullen met pruimen of eet ze lekker door de yoghurt, kwark of vla. Gestoofd zijn pruimen ook erg smakelijk bij gevogelte of gerookt vlees. Of verwerk ze in sauzen, bijvoorbeeld een zoetzure saus voor bij eend, lam of varkensvlees.

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge