De goudreinette is de meest gebruikte appel voor appeltaart, maar wat kan je er nog meer mee? En waarom zeggen we eigenlijk ‘een appeltje voor de dorst’? 5 tips over de goudreinette vind je hier!

Lekker in?

De goudreinette heeft een stevige, friszure smaak en een heel goed aroma. Daarom is hij uitermate geschikt voor het maken van appeltaart. Ook in appelmoes, gebak, salades en als sapje smaakt de goudreinette heerlijk. Voor wie van een zure appel houdt, is de appel ook geschikt om uit het vuistje te eten als gezond tussendoortje.

Bewaren

Bewaar de goudreinette bij voorkeur in de koelkast, dan blijven ze tot wel 4 weken goed. Appels die op de fruitschaal liggen worden snel overrijp en doordat ze veel ethyleen produceren beïnvloeden ze bovendien het overige fruit op de fruitschaal nadelig.

Snijden

Hoe kan je een appel nu het beste snijden, zodat je hem mee kan nemen en hij niet bruin wordt? Bekijk hier een hele makkelijke tip!

Gezond tussendoortje

Ze zijn niet alleen lekker, maar appels bevatten veel voedingsvezels en natuurlijke suikers. Voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering. Ze helpen ook bij de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. De natuurlijke suikers in appels worden langzamer opgenomen dan gewone suiker. Daardoor geven ze langer energie. Daarnaast bevat de appel relatief veel vocht. Daarom bewaren we al eeuwen een appeltje voor de dorst.

Historie

Als cultuurvrucht is de appel al heel lang bekend, langer waarschijnlijk dan de peer. Dat valt onder andere af te leiden uit vondsten in Italië en Zwitserland, waar bij prehistorische paalwoningen resten zijn gevonden van gekweekte appels. Deze moeten al zo'n 4500 jaar geleden zijn geteeld.

Wat maak jij het liefst met de goudreinette appel? Laat het ons weten!
Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar