Het product van deze week is de courgette! De vijf tips die je moet weten over deze heerlijke vruchtgroente hebben we voor je op een rijtje gezet. Wist je bijvoorbeeld dat de kleinsten het aller-lekkerst zijn?

1. Hoe kleiner hoe lekkerder

De courgette heeft een frisse, neutrale smaak en stevig vruchtvlees. Voor deze groente geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Je kunt courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten.

2. Bestrooi ‘m met wat zout

Om de smaak van de courgette optimaal tot z’n recht te laten komen, kun je de in blokjes of repen gesneden courgette bestrooien met wat peper en zout. Laat dit vervolgens minimaal 10 minuten tot maximaal 1 uur ‘zweten’ voordat je ze verwerkt. Hierdoor laat de courgette zich mooier bakken of grillen. Wel even droogdeppen van te voren.

3. Courgette bewaren

De courgette kan dan nog narijpen en zo krijgt hij nog meer smaak. Je kunt hem zeker een week bewaren. Verpakte courgettes zijn langer houdbaar. Gare courgette of courgette die minimaal 2 minuten geblancheerd is, kun je ook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (bij minimaal -18° C).

4. Ken jij de courgette fleur?

Courgettes zijn langwerpige vruchten met een gladde schil. De kleur kan variëren van roomwit of geel tot gespikkeld lichtgroen of donkergroen. De meest voorkomende kleur is groen, enigszins gespikkeld. Ken jij de courgette fleur al? Dit is de variant waar de prachtige bloem nog aanzit.

5. Superveelzijdig!

Courgette is een veelzijdige vruchtgroente die heel veel mogelijkheden kent. Vul hem bijvoorbeeld eens met gehakt of rijst. Of doe plakjes courgette op je zelfgemaakte pizza. Courgette is ook heerlijk om te verwerken in een soep of lasagne. Daarnaast kun je de groente koken, stomen, (roer)bakken, frituren of grillen. De courgette moet knapperig blijven en dus kun je hem het beste maar kort bereiden, anders wordt hij papperig. Bak of grill de courgette dus maar 5 minuten.

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge