Yes ze zijn er weer! De heerlijke braam uit eigen land, een cadeautje van de natuur! De vijf tips die je moet weten over het product van de week staan weer voor je klaar. Wist je dat je bramen ook heel gemakkelijk kunt invriezen zodat je nog langer kunt genieten van dit heerlijke zomerfruit!
1. Voor bramen geldt:
hoe groter, hoe lekkerder! Bramen zijn familie van de aardbei. Samen behoren ze tot de grote rozenfamilie. De braam is, net als de framboos, een verzamelvrucht. Het is eigenlijk een klein trosje fruit. Een braam is opgebouwd uit heel veel deelvruchtjes.
2. Bramen wassen
Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder pas na het wassen de kroontjes en steeltjes met je duim en wijsvinger of een scherp mesje.
3. Bewaren invriezen
Je kunt bramen het beste uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Daar zijn ze 1-2 dagen houdbaar. Haal eventueel beschadigde bramen zo snel mogelijk weg bij de anderen. Je kunt bramen ook invriezen, Leg ze dan (niet op elkaar) op een vel bakpapier en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij -18°C) kun je de bramen dan tot 12 maanden bewaren.
4. Voor een goede stoelgang
Bramen bewijzen dat lekker en gezond uitstekend samen gaan. De braam is rijk aan voedingsvezels die je nodig hebt voor een goede stoelgang. En dat is de basis voor een goede gezondheid.
5. Veelzijdig zomerfruit
Ze hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt bramen uit de hand eten, maar ook op allerlei heerlijke manieren toepassen. Verwerk ze eens in een fruitsalade met bijvoorbeeld ananas en kiwi of gebruik ze als garnering op ijs, taart of gebak. In milkshakes, vruchtendranken of bowl smaken bramen heerlijk. Maar probeer ze ook eens in een groentesalade met ijsbergsla, fricandeau en amandelen of pureer bramen voor jam of vruchtenpuree. Omdat ze vrij zacht zijn, hoeven bramen niet vooraf gekookt te worden. Pitjes kun je er eventueel uit zeven als je dat wilt.