Wist je dat je aubergines beter niet in de koelkast kunt bewaren? En dat het de minst calorierijke groente is? En dat aubergines rauw niet goed voor je zijn? 5 aubergine tips vind je hier:

1. Aubergines zijn supergezond!

Wat zit er in een aubergine wat het zo gezond maakt? Ze zitten bomvol vitamine B, vezel, mineralen, magnesium en foliumzuur. De aubergine is de minst calorierijke groente die er is: slecht 18 kcal per 100 gram. Ook bevat een aubergine weinig nitraat en heeft het een cholesterol verlagende werking. Dus ze verkleinen ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten!

2. Aubergine bewaren

Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam om de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats zoals bijvoorbeeld een voorraadkast

3. Aubergine bereiden

Eet aubergine nooit rauw. Onbereide/rauwe aubergine bevat een stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Aubergine wordt veel gebruikt om 'body' te geven aan ovenschotels zoals lasagne, roerbak- en stoofgerechten. Aubergine is ook heerlijk om te vullen en grillen op de barbecue. Je kan aubergine ook koken (5 minuten), roerbakken (8 minuten) en in de magnetron opwarmen (7 minuten). Aubergine is ook heerlijk om te grillen. Doe dit 4 à 5 minuten. Als je aubergine wilt smoren duurt dit ca. 20 minuten en stomen kan in 8 minuten.

4. Aubergine soorten

De aubergine wordt ook wel ‘eierplant’ of ‘eiervrucht’ genoemd. Die naam is afgeleid van het Engelse woord 'eggplant'. Wist je dat er ook aubergines zijn in andere kleuren, zoals groen, wit en graffiti (paars/wit gestreept)? En een mini variant: de bambino aubergine. Leuk om een keer mee te varieren!

5. Lekker veelzijdig

Als je aan aubergines denkt, denk je al snel aan Mediterrane gerechten, zoals een moussaka. Maar aubergine kan door zijn vrij neutrale smaak in een grote verscheidenheid aan gerechten worden verwerkt. Wat dacht je van kleine vegataartjes met aardappel en aubergine? Of verwerkt in borrelhapjes zoals auberginerolletjes met rauwe ham, of auberginekroketjes. Ook altijd lekker: gevulde aubergine uit de oven met bijvoorbeeld geitenkaas en paprika.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar