In de zomer is gezond eten helemaal niet lastig en kan het juist superlekker zijn. Vijf tips om gezond de zomer door te komen hebben we voor je op een rijtje gezet! Want het heerlijke verse zomerfruit komt nu uit eigen land en ga deze zomer lekker grillen met groente!

1. Zomer = heerlijk fruit

Op dit moment is het lekkerste zomerfruit vers van eigen bodem beschikbaar! Zoals de lekkerste Hollandse aardbeien, frambozen, bramen, blauwe en rode bessen! Je kunt ze natuurlijk lekker uit de hand snoepen, maar je maakt er ook gemakkelijk gezonde fruit toetjes, fruitwaters, salades, smoothies en fruitijsjes van!

DSC_6308

Gezonde fruitijsjes zijn supersimpel om te maken! Je gooit jouw favoriete zomerfruit bijvoorbeeld aardbeien en frambozen met wat magere (Griekse) yoghurt in de blender. Je kunt een deel van de smoothie natuurlijk lekker opdrinken, maar giet de rest in ijsvormpjes en je hebt de volgende dag heerlijke, gezonde fruitijsjes!

2. De groene BBQ

Groente is het nieuwe vlees! Barbecueën wordt veel gezonder als je lekker veel groente grillt. Wat dacht je van (zoete punt)paprika’s, courgettes en aubergines. Ook paddenstoelen zoals de portabella kun je vullen en vervolgens grillen. Maar denk ook eens aan witlof en romanasla! Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke salade van gegrilde groente.

Ga voor meer lekkere grillgroente tips naar de wizard.

QM1_2888

3. Bloemkool pizza

Maak eens een gezonde pizza met een bodem van bloemkool! Het is een aardig werkje, maar het is superlekker en juist leuk om in de vakantie samen met (de kinderen) te maken.

Recept voor 4 bloemkool pizza’s:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak 2 bloemkolen schoon en snijd de roosjes eraf. Kook de bloemkool in 6 minuten gaar. Het moet nog lekker knapperig blijven en niet te zacht worden. Doe de bloemkoolroosjes in de blender of gebruik een staafmixer en maal het fijn zodat er korrels ontstaan.

Laat het afkoelen en stop het in een theedoek. Knijp al het water eruit, dit is verrassend veel. Doe het in een kom en mix het met 1,5 ei, (Italiaanse) kruiden en wat peper en zout. Bestrooi een vel bakpapier met wat bloem en verdeel het bloemkoolmengsel over de bakplaat in een ronde pizza vorm. Doe de pizza 25 minuten in de oven op 200 graden.

Haal de pizzabodem uit de oven en doe de topping erop: eerst de pastasaus en dan alle groente die je lekker vindt. Zoals plakjes tomaat, aubergines, courgette, rode ui, champignons en eventueel wat (buffel)mozzarella. Doe de pizza 10 minuten in de oven totdat de groente gegaard zijn. Haal hem er uit en bestrooi de pizza met wat peper en zout, oregano, tijm, rucola en/ of verse basilicum en extra vergine olijfolie!

4. Courgetinni

Pasta kun je ook goed vervangen door groente, zoals door de courgette. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere courgettini! In plaats van spaghetti maak je pastaslierten van courgette, met een juliennesnijder of ‘spirelli’. Gebruik je een juliennesnijder, dan kan het lastig zijn om de kern van de courgette in mooie sliertjes te krijgen. Snijd dit laatste stuk desnoods even met de hand. De gezonde schil laat je er uiteraard aanzitten. Je kunt in je favoriete lasagne recept de bladeren ook vervangen door heerlijke aubergine of courgette plakken! Lees deze blog voor een lekker courgettini recept!

fotoblogjuliennecourgette-1172x658

5. Vooruit plannen

Vooruit plannen is ook een simpele truc om vooral doordeweeks op de drukke dagen gezond en vers te eten. Maak een boodschappenlijstje en planning voor de hele week. Haal je boodschappen zoveel mogelijk in één keer, dan ben je minder snel geneigd om teveel (ongezondere) producten in de loop van de week mee te nemen.

Plan bijvoorbeeld je zondag in als ‘bak/ kookdag’ en maak een grote pan van jouw favoriete gezonde recept. Denk aan een verse pasta boordevol groente. Vries de helft van de saus in, zodat je op drukke dagen altijd een snelle gezonde optie in je vriezer hebt liggen. Dan haal je op drukke dagen minder snel een snelle, vaak ongezondere afhaalmaaltijd of kant-en-klare maaltijd. Maak op deze dag ook je zelfgemaakte gezonde snacks, granola, spreads, smoothies etc. die je in de aankomende week kunt opdrinken/ eten of mee kunt nemen voor onderweg.

Ben je niet zo van het plannen, begin dan simpel. Een lekkere grote portie van een verse maaltijdsalade maken en het de volgende dag meenemen als lunch is ook een goede start. Meer tips over plannen? Lees de blog van onze gastblogger Margoo!

 

 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge