Paksoi is een langwerpige bladgroente die van oorsprong uit Azië komt. Het is familie van de Chinese kool, maar inmiddels verspreid over de hele wereld. Paksoi is heel slank en bevat veel vitamine C, supergezond dus. Lees verder voor 5 praktische paksoi tips:

Wassen & snijden

Als je paksoi gaat bereiden kan je het beste eerst het onderste gedeelte van de stronk er af snijden. Dan was je de grote bladeren met stengel onder de kraan. Vervolgens snijd je het witte gedeelte in dunne reepjes, en de groene bladeren in grovere stukken.

Eet ‘m rauw!

Dat je paksoi heel lekker kan roerbakken, maar ook koken of stomen wist je waarschijnlijk wel. Maar paksoi is ook erg lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld als salade! Zowel het witte als het groene gedeelte is hier geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan een Aziatische salade, in combinatie met bijvoorbeeld mango, puntpaprika, sesamzaadjes en sojasaus.

Volgorde

Als je de paksoi wel gaat koken of roerbakken, begin dan met het witte gedeelte te bereiden. Dit gedeelte is iets harder en kan een wat langere tijd gebruiken. Voeg pas tegen het eind (na ongeveer 5 minuten) het groen toe, en bak of kook dit nog 1 minuut mee.

Varianten

Er bestaat ook een kleinere variant van paksoi, deze wordt paksoi Shanghai genoemd. De paksoi Shanghai heeft een duidelijker uitgesproken smaak dan het normale paksoi.

Gezond

Als je paksoi toevoegt aan je maaltijd zit je sowieso goed. Paksoi bevat bijna geen calorieën, maar zit bomvol vitamine A en C!

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge