Waarom drinken sporters eigenlijk veel bietensap? En waarom worden bieten ook wel 'krootjes' genoemd? Je leest het hieronder:

Zomer & winter

Er bestaan twee soorten bieten! Zomerbieten, ook wel Hollandse zomerbieten of bosbieten genoemd. Deze zijn wat kleiner en worden in bosjes met groen loof eraan verkocht. De grote winterbieten worden zonder loof verkocht.

Gezond

Rode bieten bevatten een enorme hoeveelheid foliumzuur. Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen, maar speelt ook een belangrijke rol in de hersenen. En daarmee in hoe wij denken en hoe we ons voelen. Ook speelt foliumzuur een rol bij de celvernieuwing. Dat is erg belangrijk voor jong en oud.

Sport

Veel sporters zweren bij bietensap omdat het veel nitraat bevat. Ze drinken het dan vanaf drie dagen voor een wedstrijd, verspreid over de dag. Dit zou ervoor zorgen dat bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning. De meningen over de werkzaamheid hiervan zijn verdeeld en het Voedingscentrum raadt het gebruik van grote hoeveelheden bietensap af.

Kroot

In de Randstad en omstreken worden bieten ook wel kroot of krootjes genoemd. Dit komt van het franse woord carotte, wat wortel betekent. 

Smoothie

Rode bieten hebben een zoete smaak die op veel manieren te combineren is. Je kunt bietjes koken, stoven of bakken. Maar maak ook eens een rode bieten smoothie! Mix 1 rode biet (voorgekookte) samen met een banaan en kiwi in de blender totdat een gladde smoothie is. Voeg eventueel wat kokosmelk toe. Een heerlijke vitamine boost!

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variƫren met de inhoud van de lunchbox!