4x superfoods van eigen bodem

Deze 4 groene groente zijn echte superfoods van eigen bodem! Wacht dacht je van boerenkool, die heel veel antioxidanten bevat! Ook heerlijke spinazie en knapperige broccoli zijn in het seizoen en supergezond!

1. Spinazie

Spinazie uit Nederland is van maart tot november verkrijgbaar. Spinazie is supergezond! Het bevat foliumzuur en ijzer. Deze voedingsstoffen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. In spinazie zit naast ijzer ook magnesium, vitamine K en wat eiwit. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor sterke botten en spieren. Ook is spinazie één van de weinige groentesoorten met vitamine B1, wat onmisbaar is voor de werking van de hartspier.

Maak eens deze heerlijke spinazie salade met gele paprika!

spinazie teelt

2. Boerenkool

De oer-Hollandse boerenkool is vanaf deze maand weer vers van eigen bodem beschikbaar en wordt tot maart geoogst. Boerenkool is in Amerika -daar wordt de groente “kale” genoemd- sinds vorige jaar enorm populair! Waarschijnlijk vanwege zijn vele gezonde eigenschappen! Niet alleen bevat het veel antioxidanten, wat tegen veroudering helpt. Boerenkool is daarnaast rijk aan vitamine A en C en is dus goed voor je immuunsysteem en voor je ogen en huid.

Boerenkool bereiden we in ons land graag in een stamppot, maar maak eens deze verrassende macaroni met boerenkool, uien en olijven!

3. Broccoli

Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar. De groente bevat veel antioxidanten waaronder bètacaroteen, vitamine C en E. Samen spelen deze antioxidanten een belangrijke rol in onze weerstand en de bescherming van weefsels tegen schade en veroudering. Ook bevat broccoli veel folaat (vitamine B11). Samen met vitamine C helpt folaat je energieniveau op peil te houden en bij de werking van de hersenen en het zenuwstelsel.

Broccoli koken met een sausje is natuurlijk ook lekker, maar verwerk hem ook eens in deze heerlijke Aziatische zalmsalade!

1014076

4. Andijvie

Andijvie is van maart tot december uit Nederland beschikbaar. Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten.

Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!

_VDH4211 blogWat is jouw favoriet?
Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar