Meatless month ….. de hele maand januari zonder vlees. Het derde jaar alweer. Niet vegetarisch of veganistisch en niet uit principe maar gewoon om te ervaren of we een maand zonder vlees kunnen. Creatief zonder vlees zeg maar.

Vorig jaar zwom er nog wel een visje tussendoor, dit jaar was het de kunst om ook vis uit het menu te schrappen. Nu zijn wij geen standaard aardappel, vlees en groenten eters maar wel gek op bijzondere gerechten. Ben namelijk groot fan van Yotam Ottolenghi en raak geïnspireerd door de manier waarop hij groenten met kruiden en specerijen combineert.

Voor de groenten loop ik elke vrijdag met mijn grote truttenkar (zo noem ik mijn boodschappenkar) naar de groenteboer op de markt. Hij verkoopt veel groenten, aardappelen en fruit uit ons eigen Flevoland, hoe lokaal wil je het hebben. Als ik iets bijzonders nodig heb, kan ik hem mailen en dan neemt hij het mee voor mij. Heel belangrijk zo'n goede relatie met je groenteboer. Vooral met deze temperaturen kan ik voor de hele week inslaan, omdat de garage mijn natuurlijke koelkast is.

Pure ingrediënten

Voor het derde jaar op rij zijn we deze uitdaging weer aangegaan. Uiteraard hele andere gerechten dan voorgaande jaren bereid. Dit vraagt dus wel veel van je creativiteit. Geen pakjes en/of zakjes, maar alles zelf vers bereid. We hebben maar twee keer een vleesvervangend product gebruikt …. de kant-en-klare producten trekken ons eigenlijk niet. Ze smaken nergens naar en je wordt niet vrolijk van de ingrediënten welke op de verpakkingen vermeld staan.

Veel paddenstoelen, bonen en peulen

Naast heel veel verschillende groenten en paddenstoelen, zorgde ik ervoor dat we ook genoeg eiwitten naar binnen kregen. Dus elke dag wel een zuivelproduct zoals Griekse yoghurt, (feta)kaas, Halloumi of eieren bij het groentegerecht. En/of peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, zwarte bonen, etc. Noten, granen en eiwitvervangers zoals tofu en quorn zijn ook prima geschikt als vleesvervanger, daarom hebben we deze ook in de strijd gegooid.

Dagje zonder vlees

Ik hoop dat ik de ‘vleeseters’ kan stimuleren om eens een dagje vleesloos te proberen, al is het maar één keer in de week. Genoeg recepten om uit te kiezen op mijn Facebook pagina. Wat dacht je van zoete aardappelpannenkoekjes met boerenkoolpesto, zwarte rijst met rode kool en pompoen, of een lekkere goed gevulde kervelsoep. Je hoeft hiervoor niet naar speciale winkels te gaan, alles is gewoon te koop bij je lokale groenteboer en/of supermarkt.

Kervelsoep

31 dagen zonder vlees:

Was het eten lekker: ja

Gevarieerd: ja

Voel ik me beter of anders: nee, maar gewoon 'gezond' eten is al onze levensstijl

Hebben we vlees gemist: door de variatie van het menu helemaal niet

Was het een verantwoord samengesteld menu: dat weet ik niet en zou dit graag van de (vegetarische) voedingsdeskundigen vernemen. Wie o wie, kan mij hierover informeren?

Wordt vervolgd: volgend jaar januari!

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge