Tomaten, een bekend ingrediënt voor iedereen. Lekker door een salade, hartstikke gezond en makkelijk te bereiden. Drie weetjes over veelzijdige vruchtgroente vind je hier:

Soorten

Er bestaan wel 60 verschillende tomatensoorten! De bekendste zijn toch wel de losse tomaten, trostomaten, cherrytomaten, vleestomaten, maar er is bijvoorbeeld ook de coeur de boeuf, San Mazzo, Marmande, pruimtomaat, Red Egg, Pomo d’Or en Papidu.

Kleur

Tomaten zijn niet altijd rood: er bestaan ook gele, witte, paarse en zelfs bruine tomaten. Dit zijn tomaten die speciaal geteeld zijn om deze kleur. De smaken van gekleurde tomaten verschillen ook! Tomaten die niet rijp zijn, en daarom nog groen zijn, zijn niet eetbaar.

Oorsprong

De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Tomaten kwamen in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa, meegenomen door ontdekkingsreizigers. In de Zuid-Europese keukens werd de tomaat al snel veel gebruikt. Pas in de 19e eeuw werd de tomaat ook in het Noorden bekender. In het begin van de 20e eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland.

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!