3 weetjes over pruimen

Bewaren

Pruimen zijn over het algemeen niet lang te bewaren, omdat de schil gemakkelijk verkleurt. Heb je pruimen die nog een beetje moeten rijpen? Leg ze dan niet in de koelkast! Pruimen zijn namelijk erg gevoelig voor te lage temperaturen en dit verstoort het rijpingsproces. Pruimen die niet meer hoeven te rijpen, kan je gerust een paar dagen in de koelkast leggen.

In de diepvries kun je pruimen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren (minimal -18°C).

Steenvrucht

Pruimen zijn, net zoals kersen en abrikozen, steenvruchten. Dit fruit bestaat over het algemeen uit een schil, vruchtvlees en een harde pit. De pit wordt ook wel steen genoemd, vandaar ‘steenfruit’! Ze groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. Het Nederlandse pruimenseizoen loopt van juli tot september. 

Smaak

Er bestaan verschillende soorten pruimen en ieder andere smaakeigenschappen. De Monsieur Hâtif bijvoorbeeld heeft een droge, flauwe, iets zoete smaak. De Opal heeft een zoete smaak en de Reine Victoria een zoete, iets zure smaak. Ze smaken alle drie het beste als ze goed rijp zijn. De iets nieuwere soort LaZoet pruim smaakt zoals de naam al een beetje weggeeft: zoet, sappig en met een vleugje zuur.

Door hun hoge vruchtsuikergehalte zijn vooral pruimen met een gele schil erg geschikt voor jam. Maar een taart kun je ook heerlijk vullen met pruimen of eet ze lekker door de yoghurt, kwark of vla. Gestoofd zijn pruimen ook erg smakelijk bij gevogelte of gerookt vlees. Of verwerk ze in sauzen, bijvoorbeeld een zoetzure saus voor bij eend, lam of varkensvlees.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar