Het bloemkoolseizoen is weer gestart! Dat betekent dat bloemkool vanaf nu weer van Nederlandse bodem te krijgen is. En dat is fijn, wat met bloemkool kan je alle kanten op. Lees hier 3 tips over bloemkool:

Wat is bloemkool?

Bloemkool is een ronde, licht verteerbare koolsoort waar je veel kanten mee op kan. Hij bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. De witte bloemkool blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad. Samen met sluitkool, spruitkool, koolrabi en broccoli behoort bloemkool tot de familie Brassica Oleracea. Naast de witte bloemkool is er ook een groene (meer aan het zonlicht blootgesteld dan de witte) en paarse variant. Ook is er de Romanesco, die een geelgroene piramidevormige krop heeft en milder en zoete smaakt dan witte bloemkool.

Hoe gezond is bloemkool?

Bloemkool bevat veel voedingsvezels, deze helpen de spijsvertering en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen. Ook is bloemkool een bron is van vitamine K, kalium en eiwit, wat belangrijk is voor sterke botten. Wis je dat bloemkool net als bijvoorbeeld aardbei en andere fruitsoorten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C bevat? Bloemkool levert daarmee een belangrijke aanvulling op de vitaminevoorraad! 

Wat kan je allemaal met bloemkool?

Bloemkool wordt meestal gekookt of gestoomd geserveerd. Maar je kan bloemkool ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of als snoepgroente met een dip. Ook is bloemkool geschikt om te wokken, roosteren en door ovenschotels en om soep mee te maken. Van bloemkool kan je makkelijk zelf ‘couscous’ maken, en zelfs een bloemkoolpizza!

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge