Appelallergie is een veel voorkomende vorm van voedselallergie. Zo’n 300.000 tot 400.000 mensen in Nederland hebben er last van. Bij voedselallergie maakt het lichaam een immunologische reactie op een onschuldige stof in de voeding.

Er worden dan antistoffen aangemaakt, welke via bloed- en huidtesten te meten zijn. Bij appelallergie ervaren mensen milde tot ernstige klachten.

Van Santana en Elise is bewezen dat ze te gebruiken zijn door mensen met een milde appelallergie. De appel Santana is sinds 2006 volop in het nieuws omdat de appel hypoallergeen blijkt te zijn. Hypoallergeen betekent minder allergeen. Elise is de tweede appel die veilig gegeten kan worden door de meeste mensen met een milde appelallergie. Heeft u een appelallergie en wilt uw uitproberen of Santana of Elise wél mogelijk zijn? Volg het stappenplan:

Waarschuwing

De Santana of Elise is alleen bedoeld voor mensen met de volgende klachten bij het eten van andere appels: jeuk en milde irritatie van mond, lippen, tong, keel, neus en ogen. Gebruikt u allergiemedicatie zoals antihistaminica? Deze kunnen klachten van verse appel onderdrukken. Gebruikt u bètablokkers, dan wordt consumptie van verse appel als test ten sterkste ontraden. Controleer uw medicijnen hierop.

Santana of Elise is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen met ernstige appelallergieklachten (zoals zwellingen van mond, lippen en tong, benauwdheid of een opgezette keel.) Mensen die niet zeker weten of zij ernstige klachten hebben, of bang zijn voor ernstige reacties wordt geadviseerd contact op te nemen met de (huis)arts.

Test de appels

Heeft u een niet-ernstige appelallergie en gebruikt u niet de genoemde medicatie, dan kunt u niet de genoemde medicatie zelf proberen via deze test:

STAP 1
Neem een hap uit een Santana of Elise appel met schil, kauw er even op en spuug de hap uit. Als u na 20 minuten geen van de genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 2;

STAP 2
Neem een hap uit een Santana of Elise appel met schil. Nu kunt u de appel doorslikken. Als u na 20 minuten geen van de genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 3;

STAP 3
Snijd een partje uit de Santana of Elise appel met schil en eet dit op. Als u na 20 minuten geen van de genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 4;

STAP 4
Eet een halve Santana of Elise appel met schil. Als u na 20 minuten geen genoemde klachten krijgt, kunt u er van uit gaan dat u de Santana of Elise appel goed verdraagt.