Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Pluktomaatje

De lekkerste tomaatjes pluk je zelf! Dat kan nu met het Pluktomaatje; een tomatenplant met cherrytomaatjes die je in je vensterbank of tuin plaatst en waarvan je zelf je tomaatjes plukt.

Wanneer in het seizoen

Het pluktomaatje is beschikbaar van april tot en met september.

Jaarrond verkrijgbaar

Pluktomaatje is het hele jaar verkrijgbaar.

Beschikbaar uit Nederland

april tot en met september

Bewaren

Tomaten bewaar je na het plukken het beste op een koele plek (12 °C). Ze blijven dan een week goed. Bewaar tomaten niet in de koelkast.

Dat verstoort het narijpingsproces. Je kunt ze beter ook niet in de buurt van bijvoorbeeld komkommers of aubergines bewaren. Ze kunnen dan namelijk sneller bederven. Dit komt doordat tomaten (en ook rijpe appels en kiwi's) veel ethyleen produceren. Koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons zijn erg gevoelig door bederf door ethyleen.

Eet de tomaatjes bij kamertemperatuur, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca. 1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze natuurlijk het lekkerst.

Schoonmaken

Een pluktomaat is heel makkelijk. Was hem na het plukken, verwijder het kroontje en je kunt hem zo uit het vuistje eten of in een salade.

Wil je tomaten ontvellen? Kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in en dompel deze kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen! Voor een gerecht met blokjes tomaat snijd je de tomaat door en verwijder je het zaad en het sap.

Smaak

De pluktomaatjes hebben een opvallend aromatische smaak en kunnen als gezond tussendoortje worden gegeten of in een frisse salade.

Je kunt er ook een heerlijk borrelhapje van maken door de pluktomaat samen met minimozzarella en een blaadje basilicum aan een prikker te doen. Of je kunt hem eens uithollen en vullen met zalm of garnalen. Ook een heerlijke optie is het besprenkelen van de pluktomaat met olijfolie en knoflook en hem vervolgens roosteren in de oven.

De kooktijd van tomaten is 10 minuten. Je kunt tomaten ook roerbakken ca. 2-4 minuten, opwarmen in de magnetron zo’n 4-8 minuten. Je kunt tomaten ook grillen ca. 3-5 minuten, dan worden ze lekker zoet! Als laatste kun je tomaten ook smoren, zo’n 15-20 minuten.

Voedingswaarden

Vitamine C 15mg
Vezels 1.4g
Vet 0.0g
Calcium 10mg
Natrium 10mg
Koolhydraten 1.9g
Ijzer 0.3mg

Meer informatie

De lekkerste tomaatjes pluk je zelf! En dat kan nu met het pluktomaatje. Dit tomatenplantje met cherrytomaatjes zet je in je vensterbank of tuin en vervolgens kun je je eigen tomaatjes plukken.

Voor kinderen is het pluktomaatje een ontzettend leuk en leerzaam idee. Zo kunnen ze zelf zien hoe tomaatjes worden gekweekt en waar ze vandaan komen. De tomatenplant is ongeveer 40 cm hoog in een pot van 14 cm. Ieder plantje produceert tussen de 40 en 50 cherrytomaatjes.

De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Tomaten kwamen in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa, meegenomen door ontdekkingsreizigers.

In de Zuid-Europese keukens werd de tomaat al snel veel gebruikt. Pas in de 19e eeuw werd de tomaat ook in het Noorden bekender. In het begin van de 20e eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland. Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is.