
De witte ui is meestal erg scherp van smaak, maar tegelijkertijd iets zoeter dan de gele ui.
De witte ui is meestal erg scherp van smaak, maar tegelijkertijd iets zoeter dan de gele ui.
Bij aankoop hoort de witte ui droog en stevig te zijn. De bol moet glad zijn met een gave, glanzende schil zonder veel losse vellen.
Witte uien zijn van juli tot februari uit Nederland verkrijgbaar.
Witte ui is het hele jaar verkrijgbaar.
Witte ui is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Bewaar witte uien op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren.
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Pel de witte ui en snijd de onder- en bovenkant weg. Verwijder de buitenste rokken en snijd de uien in plakjes of stukjes.
Bij het pellen of snijden van witte uien gaan de ogen tranen. Dit kun je voorkomen door de uien een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen voor het snijden. Je kunt ze ook onder water houden tijdens het snijden of schillen. Snijd de uien pas kort voor gebruik, want het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken.
De witte ui behoort tot het geslacht Allium, ookwel de uienfamilie, net als prei, knoflook en bieslook. Hij ziet eruit als een gele ui: een middelgroot tot groot met een papierachtige buitenschil.
De kleur is wit, zowel van binnen als buiten. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. Ze verschillen in grootte, kleur en scherpte. De exacte herkomst van de ui is niet bekend. 3000 jaar voor Chr. werd de ui al gekweekt in Azië, eerst onder meer in China en later ook in India. De Romeinen introduceerden de ui in Europa. Daar werd dit aromatische bolgewas al snel populair.