
De dadel is de vrucht van de dadelpalm. Deze steenvruchten hebben een bruinglanzende huid en bevatten een harde pit. Verse dadels hebben een honingsmaak.
De dadel is de vrucht van de dadelpalm. Deze steenvruchten hebben een bruinglanzende huid en bevatten een harde pit. Verse dadels hebben een honingsmaak.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig.
Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar. Gedroogde dadels horen nog steeds zacht te zijn. Harde of versuikerde dadels liggen al te lang.
Door opslag en het aanbieden als gedroogde of vriesverse variant zijn dadels jaarrond beschikbaar.
Dadel is het hele jaar verkrijgbaar.
Je kunt verse of ontdooide dadels het beste in een plastic zakje in de koelkast bewaren. Zo zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar.
Onrijpe dadels kun je laten rijpen door ze op kamertemperatuur te bewaren. Vries ze niet in, want ze zijn vaak voor bewaring al ingevroren geweest. Voorverpakte dadels hebben een tht-datum op de verpakking. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren. Daardoor smaken ze misschien minder goed, maar ze zijn wel nog steeds eetbaar.
Dadels hebben een eetbare schil. Wil je die toch verwijderen? Duw dan voorzichtig aan de steelkant van de vrucht tot hij eruit ‘springt’.
Verwijder voor het gebruik van de dadel de pit. Snijd de vrucht over de lengte en haal de pit eruit. Meestal gaat dit heel makkelijk.
Een dadel is een langwerpige, vingervormige vrucht van ongeveer 5 centimeter. Dadels zijn de vruchten van de dadelpalmboom. Deze steenvruchten hebben een bruinglanzende huid en een harde pit.
De zongenoemde Medjooldadels staan bekend als de Mercedes onder de dadels: groot, boterzacht en heel smakelijk. Dadels behoren tot de oudst gecultiveerde vruchten ter wereld. Al 3000 jaar voor onze jaartelling waren dadels bekend. Tegenwoordig worden ze vooral geteeld in Noord-Afrika, Arabische landen, Californië en Australië.