De Beurré Alexander Lucas is een vrij grote handpeer met een bolvormig tot ovaal uiterlijk. De schil is grauwgroen met een oranjerode zonnige zijde.
Aankooptips
Bij aankoop hoort een Beurré Alexander Lucas peer stevig aan te voelen en er gaaf uit te zien. Bepaal het rijpheidstadium door het vruchtvlees, naast het steeltje, zacht in te drukken.
Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.
Jaarrond verkrijgbaar
Beurré Alexander Lucas is het hele jaar verkrijgbaar.
Beschikbaar uit Nederland
Peren van het ras Beurré Alexander Lucas zijn van september tot en met februari uit Nederland beschikbaar.
Bewaren
Onrijpe Beurré Alexander Lucas peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur.
Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog tot 2 dagen houdbaar. Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Schoonmaken
Was de Beurré Alexander Lucas goed of schil hem voor gebruik. De peer schillen is niet per se nodig.
Daarmee gooi je waardevolle vezels weg. Net als appels kleuren peren na het schillen snel bruin. Dit kun je voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap.
Smaak
Je kunt de Beurré Alexander Lucas ook verwerken in zelfgemaakte perencompote, perensap, perenstroop, perenjam of perenchutney. Of kook hem eens en vul hem met kwark, Stilton of gerookte makreel.
Meer informatie
De Beurré Alexander Lucas is een vrij grote handpeer met een bolvormig tot ovaal uiterlijk. De schil is grauwgroen met een oranjerode zonnige zijde. Het vruchtvlees is vrij grof en brokkelig.
De term ‘Beurré’, wat in het Frans ‘boter’ betekent, werd door de Fransen aan deze peer gegeven vanwege het sappige, zachte vruchtvlees. Over de geschiedenis en afstamming van de peer in het algemeen is weinig bekend. Wilde peren komen nog altijd voor in delen van Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Aangenomen wordt dat de gekweekte rassen van een of meer van deze wilde soorten afstammen. Peren kunnen in twee categorieën worden verdeeld: handperen en stoofperen. De eerste handperen werden tegen het einde van de 16e eeuw geoogst in Frankrijk en Italië.
Geoogst door:
J.J. en P.W. Vermue-Knol
Junami teler
Fruitteeltbedrijf Van ’t Westeinde
Conference peer teler
J. W. Van Sprang
Conference peer teler
Maatschap Sinke-Oostdijk
Elstar teler
Maatschap C.P. Snoeck en M.J.M. Snoeck-Dekker
Appel teler
Fruitteeltbedrijf M. Oudkerk
Appel teler
VoF C.G.C. Knippers
Peer teler
W. de Jager
Peer teler
Kwekerij Oostveen Fruit
Kersteler
V.O.F. Landbouwbedrijf Vredenburgh
Peer teler
H.J. van Rossum
Peer teler
Mts. de Ruiter
Peer teler
Maatschap Lindenbergh-Bijl
Peer teler
Mts. M.J. & G.A. Paardekooper & Jansen
Appel teler
C.P. Zuidhof
Peer teler
Ardi-fruit C.V.
Appel en peer teler
P. Vleugel
Peer teler
MTS A. Brouwer & Zoon
Peer teler
Fa. E & W Karsten
Peer teler
Fruitbedrijf Benschop
Peer teler
Slabbekoorn Fruit
Appels- en perenteler
Alkema Fruit VOF
Peer teler
Feijtel Fruit
Peer teler
Westende Fruitteelt B.V.
Perenteler
Eric Copier
Perenteler