stomen

V.O.F. van der Burg, Spruiten teler

Adresgegevens

V.O.F. van der Burg
Noordervaart 19
1841JA Stompetoren

Bekijk
op kaart

Adres

V.O.F. van der Burg
Noordervaart 19
1841JA Stompetoren

Contact met de teler

V.O.F. van der Burg

Samen met mijn broer Job run ik, Ad, het akkerbouwvedrijf V.O.F. van der Burg in de Schermer. Hier wordt naast diverse akkerbouwgewassen de spruitkool als belangrijkste gewas geteeld. Benieuwd naar de spruitenteelt? Daar kunnen we je alles over vertellen!

Ons bedrijf

Ons bedrijf is na een verhuizing uit Berkel en Rodenrijs in 1954 in de Schermer gestart. Samen zijn wij de derde generatie in de Schermer. We werken bij ons op het bedrijf samen met drie werknemers.

Wij telen ongeveer tien verschillende spruitrassen op vijftig hectare. De verschillende rassen zorgen ervoor dat er vanaf september tot begin maart geoogst kan worden. Bepaalde rassen groeien sneller, deze zijn in september al te oogsten. Andere rassen groeien minder snel en kunnen beter tegen de vorst, waardoor we ze nog in februari kunnen oogsten. Tijdens de teelt worden de spruitengewassen wekelijks gecontroleerd. Het is belangrijk dat de spruiten in goede staat geoogst worden. 

De oogst gebeurt door middel van een zelfrijdende oogstmachine op rupsbanden. De spruiten die geoogst zijn, worden in een wagen geleegd. De wagen met spruiten wordt in de koelcel gekoeld. Door de spruiten na de oogst zo snel mogelijk te koelen, blijven ze langer vers in de winkel. Als de spruiten koud zijn worden ze gesorteerd in verschillende maten en worden de kwalitatief mindere spruiten verwijderd. Als laatste staan de spruiten klaar om verpakt te worden bij de afnemer.

Kwaliteit voorop!

Door aan bijeenkomsten van studieclubs en andere voorlichtingbijeenkomsten deel te nemen, kiezen we de beste rassen die goed kunnen voldoen op onze gronden. Ook door de teeltverzorging steeds verder te optimaliseren, proberen we de beste kwaliteit aan de consument te leveren.

Ons bedrijf is Global Gab gecertificeerd. Dit houdt in dat ons werk op het bedrijf aan de kwaliteitseisen moet voldoen en hier wordt ook nauwgezet op gecontroleerd.

Tip

Natuurlijk eten wij graag spruiten. Daarom delen we ook graag ons favoriete gerecht! Kook je spruiten niet te lang. Tussen de vijf en acht minuten (afhankelijk van de grootte van de spruit) totdat ze beetgaar zijn. Bak ze daarna samen met rode paprika, een uitje en spekjes in een wokpan. Heerlijk!

Heerlijk met paprika, uitjes en spekjes!
vanderburg2.jpg
vanderburg7.jpg
vanderburg6.jpg
vanderburg1.jpg
vanderburg5.jpg
vanderburg3.jpg
vanderburg9.jpg