stomen

VoF M.J. van Nes, Frisee sla teler

Adresgegevens

VoF M.J. van Nes
Langeweg 480a
2995BJ Heerjansdam

Bekijk
op kaart

Adres

VoF M.J. van Nes
Langeweg 480a
2995BJ Heerjansdam

Contact met de teler

VoF M.J. van Nes

VOF M.J. van Nes is een traditioneel familiebedrijf in Heerjansdam. Theo van Nes ham het bedrijf in 2000 over van zijn vader, die samen met zijn broer het stokje begin jaren zestig overnam van Theo’s opa. Wij telen verschillende soorten sla als Lollo Bionda, Lollo Rossa en Frisee. Maar ook paksoi, glasandijvie en spinazie. De teeltlocatie heeft een oppervlakte van twee hectare glas. We werken in ons bedrijf alleen met meewerkende familieleden.

Teelt

Wij telen in de kassen allemaal energiearme gewassen en verwarmen alleen door middel van hete lucht als het vriest. Omdat we weinig gas verbruiken, hebben we geen schermen in de kas. Na de vorstperiode gaan half februari/ begin maart de eerste planten de grond in, voor de oogst in april. In de zomer telen we alleen Frisee in de kas, omdat dit gewas beter onder glas is te telen dan de andere gewassen die, juist in de zomer, ook buiten worden geteeld. Eind september worden dan de andere sla soorten weer gepoot, die zich kenmerken door een losse krop en decoratieve, sterk gekroesde groene of, in het geval van Lollo Rossa, rode bladkleur. Vanaf half November worden de producten geoogst. De paksoi telen we in de winter en in die periode zaaien we ook de spinazie in.

In ons bedrijf doen we alles met de hand. Zaaien, oogsten en inpakken, het gebeurt allemaal handmatig. We zijn niet geautomatiseerd. Dat is een bewuste keuze en dat houden we ook zo.

Visie

Voor wat betreft de toekomst zal ons bedrijf dezelfde omvang behouden. Als gevolg van gemeentelijke bepalingen kunnen we op de huidige locatie niet uitbreiden en zitten we vast aan het bestaande areaal.

Tips

Lollo Rossa is van oorsprong een Italiaanse sla, die zacht van smaak is en ietwat zoet smaakt . De smaak van de Bionda is vrijwel gelijk aan de Rossa. Deze slasoorten combineren uitstekend met gebraden, gegrilleerd of geroosterd vlees. Maar ook bij gegrilde vis en op broodjes. Door de mooie vorm en kleur doen deze slasoorten het ook goed in slamixen. Bijvoorbeeld een salade van Lollo Rossa met gebakken garnalen of gegrilleerde zalm, of een salade van Lollo Bionda met een sinaasappel-honingdressing.