stomen

P. en M. Verschuren, Broccoli teler

Adresgegevens

P. en M. Verschuren
Kerklaan 1
4944VA Raamsdonk

Bekijk
op kaart

Adres

P. en M. Verschuren
Kerklaan 1
4944VA Raamsdonk

Contact met de teler

P. en M. Verschuren

Ons bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van broccoli. Gelegen in Raamsdonk aan de rand van de Biesbosch telen wij in een straal van 20 kilometer rond ons bedrijf ongeveer honderd hectare broccoli.

Duurzaamheid

Een belangrijk thema op ons bedrijf is duurzaamheid. Wij willen niet alleen nu, maar ook in de toekomst broccoli blijven produceren. Dat kan alleen door voldoende winst te maken. Een andere voorwaarde hiervoor is dat we de omgeving zo min mogelijk belasten. Wij houden hier in de productie van onze broccoli dan ook rekening mee.

Door deel te nemen in stichting Streekontwikkeling Biesbosch gaan we zelfs de kernwaarden van het Biesboschgebied versterken. De certificering is inmiddels binnen. Sinds 5 juli dit jaar produceren we met behulp van zonnepanelen onze eigen energie. Klik op (of kopieer) de link en zie de dagproductie http://newenergysystems.solarlog-web.nl/3740.html

Broccoli is een fijne koolsoort en duidelijk verwant aan de bloemkool. Het is één van de gezondste, zo niet dé gezondste groente die er bestaat. Het bevat een keur aan goede stoffen als Vitamine A,B,C,E en K, kalium, calcium en vezels. Broccoli eten zou je zelfs beschermen tegen kanker dankzij haar antioxidanten zoals bètacaroteen, dat het risico op longkanker doet afnemen. Broccoli zou bovendien je haarvaten versterken, ontstekingen remmen, blauwe plekken reduceren, de ontwikkeling van grijze staar remmen, het geheugen stimuleren en je helpen gewicht te verliezen. Dankzij de trage koolhydraten in broccoli heb je namelijk langer een gevuld gevoel. Redenen te over dus om broccoli regelmatig op het menu te zetten!

Teelt

In de eerste week van maart komen de eerste plantjes van de plantenkweker naar ons bedrijf. Deze plantjes worden zo snel als het kan geplant en afgedekt met doek om ze te beschermen tegen kou en vooral wild zoals duiven en konijnen. Als het doek wordt verwijdert eind april word geschoffeld tegen het onkruid en naar behoefte wordt dan nog eventueel bijbemest met kunstmest. Normaal gesproken kan dan eind mei de broccoli geoogst worden.

Wekelijks worden vanaf begin maart ongeveer 3 hectare geplant tot het einde van het plantseizoen op 31 juli. Zou je nog later planten dan lukt het de plantjes niet nog voor de winter oogstklaar te zijn omdat de dagen in het najaar steeds korter worden en de temperatuur steeds lager gaat de groei steeds trager. Het oogstseizoen duurt daarom normaal gesproken tot half november. Wekelijks wordt dus ook ongeveer 3 hectare geoogst, maar de planning is erg weersafhankelijk en het kan makkelijk gebeuren dat je de ene week 6 hectare oogst en de andere 0.

Het oogstseizoen is in te delen in drie perioden vroeg-zomer en herfst. Deze 3 perioden kennen hun eigen specifieke kenmerken qua weer en omstandigheden en we hebben voor deze perioden dan ook verschillende rassen. Zo telen we in de zomer voornamelijk het ras Steel wat goed bestand is tegen hoge temperaturen.

Tips

  • kooptip: koop de broccoli lekker vers dus met een mooie groen- grijsblauwe kleur, vergeelde broccoli of met bruine plekken niet meenemen.
  • bewaartip: bewaar de broccoli in de groente la van de koelkast.
  • kooktip: het best is het om te koken in een klein laagje water, zodat de broccoli meer gestoomd wordt. De smaak en alle gezonde voedingsstoffen blijven dan in de broccoli. De broccoli is het lekkerste als hij beetgaar is, na een kooktijd van ongeveer 8 tot 10 minuten.
  • eettip: broccoli combineert verrassend goed met bloemkool, amandelschilfers en gorgonzola
  • gezondheidstip: als je broccoli in combinatie met tomaten eet, levert het je nog meer gezondheidsvoordelen op.
p1020661.jpg
dsc_1522.jpg
dsc_1472.jpg
dsc_1430.jpg
dsc_1374.jpg
dsc_1438.jpg
dsc_1303.jpg
dsc_1361.jpg
dsc_1291.jpg
dsc_1270.jpg