stomen

Verbruggen Paddenstoelen BV, Oesterzwamteler

Adresgegevens

Verbruggen Paddenstoelen BV
Heesakker 19
5469AV Erp

Bekijk
op kaart

Adres

Verbruggen Paddenstoelen BV
Heesakker 19
5469AV Erp

Contact met de teler

Verbruggen Paddenstoelen BV

Wendy & John Verbruggen telen exotische paddenstoelen 'gewoon' in het Noord-Brabantse Erp. Sinds 1997 richten zij zich volledig op de biologische teelt van oesterzwammen. Dit doen zij door het herfstklimaat na te bootsen. Lees snel meer!

Geschiedenis

Verbruggen Paddenstoelen BV is ontstaan vanuit een champignonkwekerij, die in 1970 is opgericht door Piet Verbruggen. Van de oorspronkelijke drie oogstcellen is het bedrijf inmiddels gegroeid naar twintig cellen. Eind jaren tachtig, toen de schaalvergroting in de tuinbouw optrad, werd overgeschakeld op machinale oogst. In 1997 nam ik het bedrijf van mijn vader over. Hij teelde al oesterzwammen, zij het op kleine schaal. Eerst in de garage, later in een van de cellen. Na de overname stopte ik met de teelt van champignons en in 2000 stapte Wendy in het bedrijf.

"Mijn vader begon in de garage"

Visie

Het eten van ‘exotische’ paddenstoelen zit in ons land in de lift. Mensen praten over eten, lezen erover op internet en in bladen, wisselen gerechten met elkaar uit, staan open voor andere invloeden en durven te experimenteren. Als telers van biologische exotische paddenstoelen willen wij graag op die trend inspelen. Er zijn nog heel veel niet ontdekte, heerlijke varianten op de oesterzwam. Jaarlijks trekken wij daarom voor twee weken de wereld rond, op zoek naar nieuwe varianten en nieuwe teeltmethoden.

Teelt

Het telen van paddenstoelen gebeurt in fasen. Onze oesterzwammen groeien op staande cilindervormige strobalen. Dat is tamelijk uniek, want de meeste telers werken met ‘bedden’. Oesterzwammen groeien in het wild tegen bomen op. Wij proberen die natuurlijke situatie zoveel mogelijk na te bootsen, om op die manier een mooie, naturel oesterzwam te telen.

Schimmels gedijen het beste op een broeierige bodem. Dus creëren we die bodem zelf. Als de balen stro de optimale omstandigheden hebben bereikt wordt het geënt met sporen en zaadjes. Hierna verdwijnen ze voor twee à drie weken in optimaal geconditioneerde doorgroeiruimtes. De lucht in deze ruimtes is net zo schoon als in een operatiekamer van een ziekenhuis.

Na de doorgroeiruimtes worden de balen in de oogstcellen geplaatst en al na een paar dagen dienen de eerste knopjes zich aan. Nog eens vijf tot zes dagen later kunnen de eerste oesterzwammen worden geplukt. De ‘boomstammen’ verblijven zes tot acht weken in de oogstcellen. Gedurende die periode wordt, afhankelijk van het soort oesterzwam, twee tot vijf keer geoogst. Omdat de omgeving kunstmatig wordt gemaakt, maar wel op biologische wijze, groeien de paddenstoelen het hele jaar door.

 

Kwaliteit

Wij telen volgens de strenge biologische eisen en maken dus geen gebruik van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. We zijn Skal en Eurep-Gap gecertificeerd.

20081101_0250.jpg
gele_oesterzwammen_overzicht_teelt.jpg
oesterzwammen_teelt_beeld.jpg
oesterzwam_grijs2.jpg
zalmkleurige_oesterzwam1.jpg
20081101_0250.jpg
gele_oesterzwammen_overzicht_teelt.jpg
oesterzwammen_teelt_beeld.jpg
oesterzwam_grijs2.jpg
zalmkleurige_oesterzwam1.jpg