stomen

Vegobel, Basilicum teler

Adresgegevens

Vegobel
Missestraat 27
2570 Duffel

Bekijk
op kaart

Adres

Vegobel
Missestraat 27
2570 Duffel

Contact met de teler

Vegobel

Vegobel is een biologische kruidenkwekerij in Duffel, een dorp vlak onder Antwerpen. Er worden wel 30 soorten kruiden in pot geteeld, van onder andere: basilicum, rozemarijn, selderij, dille, tijm of koriander tot echte specialiteiten als citroenverbena, rode zuring of zelfs Stevia.

Geschiedenis

We komen uit een tuinbouwfamilie en mijn broer Wim is altijd bezig geweest met de teelt van sla. Op zoek naar nieuwe teelten en systemen, zijn we in 1995 gestart met de teelt van kruiden omdat we dat een mooi product vinden waar ook toekomst in zit. In datzelfde jaar zijn ik (Steven) en mijn andere broer Arthur in het bedrijf gekomen. Sinds 2000 telen we volledig biologisch en mogen we het Europese keurmerk voor biologisch dragen. We worden gecontroleerd door TUV, dat is vergelijkbaar met Skal in Nederland.

Onze producten

We telen verschillende soorten kruiden voor de Belgische en Nederlandse markt. Selderij is bijvoorbeeld in Nederland erg populair. Wat onze producten zo bijzonder maakt is natuurlijk het feit dat ze zo lekker zijn maar ook dat ze biologisch geteeld worden. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen in de teelt van onze kruiden. Daarnaast krijgen onze biologische kruiden de tijd om in hun natuurlijke ritme te groeien en hebben daardoor langer de tijd om hun aroma’s te ontwikkelen. Dat komt de smaak zeker ten goede!

Teeltwijze

Van zaaien tot inpakken; het hele proces gebeurt bij ons in het bedrijf. Met veel zorg worden de kruiden gezaaid en gekiemd, de eerste stap voor de teelt van kwalitatief goede kruiden.

Als de zaadjes uitkomen worden de plantjes in onze mobiele gootjes gezet, mooi in rijen achter elkaar, door de hele kas heen. De potten worden in de achterste rij gezet en naarmate het plantje groeit, schuift het steeds een rij naar voren. Als de plantjes in de voorste rij staan zijn ze klaar om geoogst te worden. Door dit systeem hoeven onze medewerkers niet de hele kas door te lopen, dat maakt het werk veel aangenamer. Het is een vrij uniek systeem waar we uiteraard erg trots op zijn!

We besproeien de plantjes met de voorraad regenwater die we opgeslagen hebben in grote waterbassins. Onder de gootjes met daarin de planten, staan bakken om het overtollige water op te vangen. Dat wordt gerecycled en hergebruikt.

Zodra de planten vooraan in de kas staan en klaar zijn om geoogst te worden, worden ze door onze medewerkers met de hand ingepakt. Onze medewerkers kunnen direct de kwaliteit controleren en beschadigen de planten niet; daar kan geen inpakmachine aan tippen!

Composteerbare potten

We bieden onze kruiden ook aan in composteerbare potten. Deze potten zijn niet gemaakt van synthetische stoffen maar van organisch afval afkomstig van maïs en tarwe en dus CO2-neutraal. De composteerbare potten kun je herkennen aan een OK compost-label.

Verzorging planten

Ik raad consumenten aan om de kruiden op een warme plek in huis te zetten waar de plant veel licht vangt, bijvoorbeeld op de vensterbank. De planten moeten vochtig gehouden worden maar ik raad af om ze in een schotel met water te zetten waardoor de wortels continu op water staan. Door de planten op deze manier te verzorgen, gaan ze het langste mee.

Tip van de teler

Het mooie van kruiden is, dat je geen topchef hoeft te zijn om ze te gebruiken. Ze passen overal bij en je kunt naar smaak meer of minder toevoegen. Mijn lievelingsgerecht is toch wel een toastje met een plakje mozzarella, een plakje tomaat wat basilicum en wat olijfolie. Om het af te maken een snufje zout en peper en klaar is kees!

Van basilicum kun je ook lekkere pesto maken:

Doe wat basilicumblaadjes met pijnboompitten, Parmezaanse kaas in de blender en gooi daar een scheutje olijfolie bij. Draai de blender net zolang totdat er een goede pesto ontstaat. De pesto is lekker op een toastje en bijvoorbeeld in een frisse zomerse salade of pasta !