stomen

Dennis van de Weerd, Pompoen teler

Trots op onze pompoen!

Adresgegevens

Dennis van de Weerd
Bronsweg 41
8222RB Lelystad

Bekijk
op kaart

Adres

Dennis van de Weerd
Bronsweg 41
8222RB Lelystad

Contact met de teler

Dennis van de Weerd

In Lelystad vindt u ons mooie biologische landbouwbedrijf. De grond waarop ons bedrijf is gevestigd, is al biologisch sinds 1984! Op 80 hectare telen wij biologische pompoenen, aardappelen, uien, wortelen, knolselderij, schorseneer en prei. Elk jaar verbouwen we een ander gewas op de akker, om de bodem gezond te houden. Met 25 hectare is pompoen ons hoofdgewas. Daar zijn wij trots op!

Ons bedrijf

In 2001 kochten wij, Dennis en Anja van de Weerd, een biologisch landbouwbedrijf in Lelystad. De grond waarop ons bedrijf is gevestigd is al biologisch sinds 1984! Als telerszoon werkte ik tot die tijd in het familiebedrijf waar groente als prei, wortels en aardappelen op de gangbare manier werden verbouwd. Daarnaast werkte ik ook in loondienst en zo ben ik aanraking gekomen met de biologisch teelt.

Teelt

Medio mei, wanneer de grondtemperatuur hoog genoeg is, kunnen de pompoenen gezaaid worden. Voor het zaaien wordt het land eerst bemest en omgeploegd, om de biologische pompoenzaadjes een optimale start te geven. Het zaaien gebeurt met een zaaimachine die uitgerust is met een GPS systeem, waardoor de pompoenzaadjes in een kaarsrechte lijn op het land gezaaid worden. Wanneer de weersomstandigheden goed zijn kan het pompoenplantje binnen 8 dagen na het zaaien al boven de grond te zien zijn! Tussen zaaien en oogsten van de pompoenen zit in totaal ongeveer 4 maanden. In de tussentijd wordt de grond regelmatig geschoffeld, om onkruid tegen te gaan. Het oogsten gebeurt vervolgens handmatig, waarna de pompoenen in grote houten kisten worden bewaard.

fotoalbum_9.jpg
fotoalbum_10.jpg
fotoalbum_1.jpg
fotoalbum_8.jpg
fotoalbum_3.jpg
fotoalbum_2.jpg
fotoalbum_7.jpg
fotoalbum_6.jpg
fotoalbum_5.jpg
fotoalbum_4.jpg

Tip van de teler

Zelf eten wij ook graag pompoen. Een van onze lievelingsrecepten is pompoensoep, mede omdat het supersimel is (en ontzettend lekker natuurlijk!). De pompoen snijd je in blokjes en moet ontpit worden. De blokjes kunnen in 1 liter groentebouillon gaar gekookt worden. Daarna mag de staafmixer erdoorheen. Tot slot nog wat crème fraiche, peper en zout naar smaak toevoegen, en voila; een heerlijke biologische pompoensoep!

Wat dacht je van een heerlijke pompoensoep?