stomen

V.O.F. Linders en Verstegen, Shiitake teler

Adresgegevens

V.O.F. Linders en Verstegen
Monseigneur Hanssenstraat 52
5807 BE Oostrum

Bekijk
op kaart

Adres

V.O.F. Linders en Verstegen
Monseigneur Hanssenstraat 52
5807 BE Oostrum

V.O.F. Linders en Verstegen

Silvia en haar man telen de bijzondere shiitake paddenstoel. Samen produceren ze wekelijks 8.000 kilo shiitake paddenstoelen. Lees hier hoe ze dat doen!

Van bloemen tot paddenstoelen

Ons bedrijf is begonnen als bloemenbedrijf. Toen we een andere bloemenkwekerij kochten waar ook ruimte was om paddenstoelen te telen, zijn we kleinschalig met de teelt van de shiitake begonnen. We kozen voor deze bijzondere paddenstoel omdat we iemand in huis hadden die hier kennis over had, en omdat het een interessante kleinschalige markt is.

De shiitake teelt

De teelt van de shiitake begint bij culturen. Dit zijn blokjes van een mengsel van zaagsel en shiitake broed in plastic, waarin schimmel groeit. Na 10 tot 12 weken komen de culturen bij ons in de cellen. Ze worden uit het plastic gezet en we passen de luchtvochtigheid en warmte aan tot een perfect klimaat. Van nature groeit de shiitake in Japan en China, dit klimaat is warm en vochtig, wat we hier in de cellen nabootsen. In een week wordt de shiitake geoogst. Hier zijn we vier dagen mee bezig totdat er nieuwe culturen binnenkomen.

Puur natuur

De shiitake is een heel natuurlijk product en wordt bij ons biologisch geteeld zonder toevoegingen. Doordat er geen vocht bij de teelt komt kijken, verliest de paddenstoel bij het koken ook geen vocht, in tegenstelling tot de gewone champignon. Door het gebruik van zonnepanelen werken we ook erg duurzaam op het bedrijf. Daarnaast zetten we ook onze afvalproducten om in groene energie.

Twee teelten samen

Het leuke aan telen vind ik de afwisseling tussen de shiitake en onze bloemen. De twee teelten zijn samen dan ook goed te combineren! Ook is het leuk om bezig te zijn met het weer en temperaturen om zo een zo goed mogelijk product neer te zetten.

Hoe bewaar je de shiitake?

De shiitake is lang houdbaar. In de koelkast kan je de shiitake 1 tot 2 weken bewaren. Bij lang bewaren gaat het volume wel achteruit, omdat de shiitake dan vocht verliest. Vers zijn ze dus het lekkerst! Met de shiitake kan je eindeloos variëren. Gebruik hem in Oosterse gerechten of gooi hem door de gnocchi!

fotoalbum_shiitake6.jpg
fotoalbum_shiitake8.jpg
fotoalbum_shiitake1.jpg
fotoalbum_shiitake4.jpg
fotoalbum_shiitake2.jpg
fotoalbum_shiitake3.jpg
fotoalbum_shiitake5.jpg
fotoalbum_shiitake7.jpg