stomen

Fa. Ursem - Zuurbier, Spitskool teler

Adresgegevens

Fa. Ursem - Zuurbier
Donkereweg 6a
1704DV Heerhugowaard

Bekijk
op kaart

Adres

Fa. Ursem - Zuurbier
Donkereweg 6a
1704DV Heerhugowaard

Contact met de teler

Fa. Ursem - Zuurbier

Bij teeltbedrijf Ursem-Zuurbier wordt ijsbergsla, rode kool, witte kool en spitskool geteeld. Dit beging met het planten van de plantjes in de volle grond. We beginnen met het planten van de ijsbergsla, daarna planten de telers rond mei de sluitkool en sluiten ze af met het planten van de spitskool. Lees er snel meer over!

Dolf Ursem startte de groentekwekerij aan de Donkereweg 6 in Heerhugowaard-de Noord in 1997 met een schuur voor de opslag van landbouwmachine. Koelruimte huurde hij in. We zijn toen begonnen met 25 hectare ijsbergsla, 7 hectare sluitkool - ofwel witte en rode kool - en 3,5 hectare spitskool. Niels Zuurbier kwam in 2002 in het bedrijf nadat hij eerst zijn opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch had afgerond. Sindsdien is de firma Ursem-Zuurbier razendsnel uitgegroeid tot een vooruitstrevend bedrijf in het op winkelniveau vermarkten van de producten van het land. Inmiddels hebben we een perceeloppervlak van ruim 200 hectare waar we ijsbergsla, rode kool, witte kool en spitskool verbouwen.

Teelt

Het zaaien en opkweken van de planten gebeurd bij de plantenkweker. Wanneer de planten groot genoeg zijn krijgen wij ze geleverd van de kweker en worden ze bij ons verplant. De teelt van onze koolsoorten en ijsbergsla vindt buiten plaats in de vollegrond. Rondom ons bedrijventerrein hebben we 17 hectare grond waarop we telen, de rest wordt gepacht. De koolsoorten worden daardoor op diverse soorten grond geteeld.

We beginnen met het planten van de ijsbergsla, dit gebeurd stapsgewijs van maart tot half augustus. Daarna planten we rond mei de sluitkool en sluiten we eind juni/begin juli af met het planten van de spitskool. Kool wordt in veel verschillende rassen geteeld, we hebben wat vroegere rassen en wat latere rassen. Doorgaans vindt de oogst van sluitkool plaats vanaf augustus en van de spitskool vanaf september. IJsbergsla oogsten we vanaf half mei tot half oktober.

Doordat veel koolsoorten pas laat in het jaar opkomen, is kool van oudsher een echte wintergroente. Tegenwoordig is kool echter jaarrond verkrijgbaar. IJsbergsla is met zijn lekkere frisse en knapperige bite een echte zomerse sla soort. Van Nederlandse bodem is ijsbergsla in de zomermaanden volop vers verkrijgbaar met een uitloop tot oktober.

Verwerking en opslag

Dat veel koolsoorten het hele jaar te koop zijn, komt door het feit dat ze onder de juiste omstandigheden heel lang bewaard kunnen worden. Wij telen daarom ook voor bewaring. We bezitten een eigen bedrijfsruimte voor de verwerking en opslag van ijsbergsla en spitskool. Deze worden bewaard via zogenaamde CA-bewaring, ofwel Controlled Atmosphere. Deze bewaring vindt plaats in gasdichte cellen waarbij de samenstelling van de lucht wordt aangepast.

Wij zijn een klantgerichte onderneming en proberen dus tegemoet te komen aan de wensen van onze afnemers. Daarom worden al onze producten op maat verpakt in de gewenste hoeveelheid. Hoewel onze kool en ijsbergsla gewoon in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar zijn, richten we ons ook voor een groot deel op de export. Van de koolsoorten wordt zelfs zo’n 70% geëxporteerd.

Duurzaamheid

We volgen in ons werk een aantal richtlijnen. We zijn ten eerste Global Gap gecertificeerd. Dat wil zeggen dat we voldoen aan de eisen die door een wereldwijde onafhankelijke organisatie worden gesteld aan de productie van agrarische producten. Er worden onder andere eisen gesteld op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. Daarnaast volgens we het AH protocol van Albert Heijn. Dit protocol is als extra module opgenomen in de certificering voor Global Gap en is speciaal gericht op de beheersing van eventuele restanten van bestrijdingsmiddelen.

Met nieuwe technieken proberen we steeds meer op een duurzame manier te werken. Zo zijn onze bedrijfshallen allemaal verlicht met LED-verlichting en maken we gebruik van GPS om akkers aan leggen. Met deze techniek kunnen we de akkers niet alleen heel precies en kaarsrecht aanleggen, maar we kunnen ze ook beter voorzien van onder andere voeding en beschermingsmiddelen en hoeven we dus minder te gebruiken.