stomen

Tuindersbedrijf Kesteloo, Kropsla teler

Adresgegevens

Tuindersbedrijf Kesteloo
Middelburgsestraat 83a
4371ER Koudekerke

Bekijk
op kaart

Adres

Tuindersbedrijf Kesteloo
Middelburgsestraat 83a
4371ER Koudekerke

Contact met de teler

Tuindersbedrijf Kesteloo

Aan de Middelburgsestraat in het Zeeuwse dorpje Koudekerke (eiland Walcheren) is sinds 1934 Tuindersbedrijf Kesteloo gevestigd. Jan Kesteloo, zijn zoon Henk en oom Cees telen hier kropsla in de kas, snijbonen, spinazie (zaadteelt) en perkplanten. Ook is er nog ruimte voor het opkweken van losse knolselderijplanten. De kas is twee hectare groot, daarnaast heeft het bedrijf vijf hectare grond waarop aardappels worden verbouwd. De rest is ingezaaid met gras.

Geschiedenis

We zijn van oudsher een familiebedrijf. Mijn opa is in 1934 op deze plek begonnen. Na een periode met vijf ondernemers zijn we nu nog met drie man over. We hebben zes mensen in vaste dienst. Verder werken we nog met scholieren als oproepkrachten. In 1958 zijn we begonnen met het telen in de kas, naast de vollegrondteelt. Vroeger verbouwden we een breed scala aan gewassen, inmiddels is het vooral de kropsla, waar de meeste aandacht naar uitgaat. In de zomer telen we nog wat snijbonen. Daarnaast hebben we voor particulier gebruik altijd aan plantenteelt gedaan. In het voorjaar kweken we in de kas dan ook allerlei perkplanten.

Visie

Aan de ene kant zijn we een traditioneel bedrijf, met een kas en volle grond buiten. Aan de andere kant kunnen we heel flexibel inspringen op hoe de markt beweegt. Als we bijvoorbeeld gepland hebben om sla te oogsten, maar we kunnen die dag beter andere werkzaamheden verrichten, dan kunnen we die switch gewoon maken. De verkoop van planten aan huis loopt goed. Daar zelf mee aan de slag gaan als consument is een trend, dus die markt floreert. Ook zie je de laatste jaren een toename in de vraag naar opgekweekte planten, die mensen kunnen inzaaien in hun moestuin.

Teelt

Als volwassen bedrijf hebben we onze handen meer dan vol aan de werkzaamheden in de kas. Het zaaien van de sla doen we zelf met behulp van een speciale machine. In de zomer is het elke week zaaien, het verzorgen van de planten en tot slot oogsten. Dit laatste doen we altijd in de ochtenduren. Voor de teelt van de sla passen we vruchtwisseling toe. Dit betekent dat we na het oogsten van de sla op een bepaald stuk grond eerst snijbonen, spinazie of perkgoed op die plek telen, voordat er weer sla in komt. Dit voorkomt ziekten en plagen, maar houdt vooral ook de bodemvruchtbaarheid in stand en zorgt voor gezonde, sterke gewassen. We zijn met ons bedrijf GlobalG.A.P. gecertificeerd. Al het bladafval dat we uit de kas weghalen, voeren we bijvoorbeeld meteen af.

We zitten met ons bedrijf helemaal in het puntje van Waclheren, voor de meeste bezoekers toch een heel eind weg. Toch zitten we in een toeristisch gebied, waar meer dan voldoende vraag is naar onze mooie producten!