Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Tomatenkwekerij Frank v.d. Burg, Tomaatteler

Adres

Tomatenkwekerij Frank v.d. Burg

Noordeindseweg 266A, Berkel en Rodenrijs 2651 LL, Nederland

Tomatenkwekerij Frank v.d. Burg

Tomatenkwekerij Frank van der Burg is een echt familiebedrijf en wordt gerund door vader Frank en dochter Pauline. Als sinds 1969 worden hier in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs heerlijke, losse tomaten geteeld. "We zijn op 5000 meter begonnen en in zes jaar tijd hebben we het bedrijf uitgebreid naar 1 hectare. In 1991 hebben we een volledig nieuwe kas gebouwd en op dit moment telen we op 3,5 hectare tomaten. Naast tomaten telen we ook kerststerren. Dit vindt aan het einde van het jaar plaats, als het tomatenseizoen op z’n einde loopt."

Tomatenteelt

Het tomatenseizoen begint de eerste dag na Kerst. Dan krijgen wij de tomatenplantjes van de plantenkweker binnen. De plantjes zijn dan ongeveer 30 cm. groot en hebben ongeveer vijf bladeren. Op de grond leggen we wit plastic zodat zonlicht dat naast de planten valt, terug reflecteert naar de planten. Eveneens leggen we nieuwe steenwolmatten op de grond waar de planten op kunnen groeien. In deze matten zitten alle benodigde voedingstoffen om heerlijke tomaten te kunnen telen. Rond 10 januari gaan de eerste bloemetjes aan de tomatenplanten bloeien. Deze bloemetjes moeten worden bestoven zodat er vruchtjes aan de planten kunnen komen. Hiervoor hebben we onze aller trouwste medewerkers: de hommels. In één hommelkastje zitten één koninginnenhommel met ongeveer vijftig werksters. Halverwege maart, na tien weken goede verzorging, is het dan eindelijk zover: de eerste tomaten worden rijp. Vanaf dat moment worden steeds de rijpe tomaten van de trossen afgeplukt. Dit gebeurd met de hand. De tomaten worden ongeveer om de twee dagen geoogst, hierdoor hebben ze precies de juiste rijpheid. De oogst gaat door tot eind oktober, dan wordt de kas leeggeruimd en schoongemaakt. Al het afval wordt zo afgevoerd dat het kan worden gerecycled. Daarna maken we de kas klaar voor de kerststerren.

Duurzaamheid

Op het bedrijf proberen we op diverse manier rekening te houden met het milieu. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Dit houdt in dat ziekten en plagen op een natuurlijke manier worden bestreden. Om kwaadaardige beestjes te bestrijden zetten we zijn natuurlijke vijand in. Wanneer er een plaag echt uit de hand loopt gebruiken we alleen veilige gewasbeschermers, uw en onze gezondheid gaat voor alles. Daarnaast hebben wij een warmtekrachtkoppeling (WKK) op ons bedrijf. Deze WKK levert warmte en CO2 voor onze kas om onze tomaten onder de beste omstandigheden te laten groeien. Ook wekt de WKK elektriciteit op, de stroom die niet wordt gebruikt leveren terug we aan het net. Sinds kort hebben wij een samenwerking met TNO om nog meer regenwater op te vangen. Dit water recyclen en gebruiken we voor de bewatering van de tomatenplanten. Dit doen we door het water wat op het kasdek valt geleidelijk naar het waterbasis te geleiden. Waardoor we nu 10% meer water kunnen recyclen. Wil je hier meer over weten, bekijk dan dit filmpje.

Vegetarische tomatensoep

We verkopen sinds kort een zelfgemaakte, vegetarische tomatensoep is gemaakt door Arjan Dokter. De soep is gemaakt van verse en pure ingredi nten. Uiteraard wordt hij gemaakt van onze eigen tomaten, de zogenoemde ‘reststromen’. Dit zijn misvormde tomaten die niet geschikt zijn voor de verkoop, maar natuurlijk wel heerlijk van smaak zijn. Door deze tomaten te gebruiken worden er geen tomaten bij ons afgevoerd. Kijk voor meer informatie over de vegetarische tomatensoep op: www.facebook.com/vegetarischetomatensoep.

Misvormde tomaten verwerken we in heerlijke soepen!