stomen

Stam-Schaap Agro bv., Rode biet teler

iedere dag met rode biet in de weer!

Adresgegevens

Stam-Schaap Agro bv.
De leet 12
1645 VK Ursem

Bekijk
op kaart

Adres

Stam-Schaap Agro bv.
De leet 12
1645 VK Ursem

Stam-Schaap Agro bv.

De compagnons Maikel Stam, Kees Schaap en Bart vormen samen het teeltbedrijf Stam-Schaap Agro Bv. in Ursem. Op 145 hectare telen zij rode bieten. Daarbij telen ze ook tarwe en maïs voor de grondruil. Zoals ze zelf zeggen: “Wij zijn experts in het telen van rode bieten. Wij zijn elke dag met de rode knolletjes in de weer en maken er elke dag een spel van!”

Geschiedenis

Het bedrijf is ontstaan nog voor de verkaveling in de polder Ursem in 1972. De vaders van Maikel en Kees hadden beiden een gelijksoortige teelt. Het was voor hen efficiënter om samen te werken. De zoons kwamen uiteindelijk ook bij hun vaders werken en namen uiteindelijk het bedrijf over. Voorheen waren het twee bedrijven. Sinds 2015 heet het bedrijf Stam-Schaap Agro Bv. Met z’n drieën runnen ze tegenwoordig het bedrijf. Elke seizoen hebben ze gemiddeld 5 mensen in dienst die ze helpen met de teelt en het proces. Dit zijn vaak tijdelijke werkers of stagiaires.

 

Teelt

Met de teelt van rode biet zijn wij het hele jaar bezig. Wij besteden alle aandacht aan het proces, van het begin tot het eind. Het is bij ons op het bedrijf het hele jaar druk omdat wij altijd wel wat te doen hebben. Dan zijn we bezig met het verwerken van de producten en onderhouden we de machines. In het voorjaar tot de zomer zijn we erg druk met de teelt. In de herfstperiode beginnen we met het oogsten. Richting het voorjaar gaan we naar de piekperiode. Dan krijgen we namelijk de zaden binnen en beginnen we met zaaien. In het voorjaar beginnen we met het zaaien door middel van GPS-gestuurde trekkers. Dit gebeurt in rijen van ongeveer 37.5 cm. Vervolgens hopen wij op regen. 

Wij vinden het belangrijk dat de bieten op een milieubewuste manier gevoed worden. Dat houdt de bieten zo gezond mogelijk en is zeker een plus voor de smaak. De bieten groeien van juli tot oktober. De allereerste bieten kunnen in juli al geoogst worden als de temperatuur dit toelaat. De vroeg geoogste bieten worden meteen klaargemaakt voor verkoop. De bieten die we oogsten in september worden bewaard in koelcellen. 

Visie

Met onze GPS-gestuurde machines kunnen we alles zo nauwkeurig verwerken. Wij zijn de laatste jaren steeds meer bezig met het behouden van een goede grondbalans. Een goede grondbalans zorgt namelijk voor heerlijke zoete rode bieten. Met onze vernieuwde machines kunnen we dit zo goed mogelijk waarborgen.

Grond is een waardevol iets. Wij vinden het dan ook belangrijk dat hier met zorg mee wordt omgegaan. Door de rode bieten te verweken van a tot z kunnen wij het product precies leveren, zoals de klant dit wilt hebben.

fa.stamschaap03.jpg
fa.stamschaap04.jpg
fa.stamschaap02.jpg
fa.stamschaap01.jpg
fa.stamschaap08.jpg
fa.stamschaap07.jpg
fa.stamschaap06.jpg
fa.stamschaap05.jpg
fa.stamschaap10.jpg
fa.stamschaap09.jpg

Tip

Wij zitten op een grond met diep rode smaakvolle rode bieten. Goede bieten hebben van nature een bepaalt percentage suiker. Dat maakt het product zoet. Als consument hoef je dus niet altijd suiker bij de rode biet te voegen.

Bieten zijn het lekkerst gesneden in plakjes of blokjes. Tegenwoordig wordt er steeds meer bietensap gedronken. Dat is ook eens leuk om te proberen! 

Probeer eens bietensap!