stomen

R. Klaij, Pruimenteler

Adresgegevens

R. Klaij
Koggeweg 20
1606MN Venhuizen

Bekijk
op kaart

Adres

R. Klaij
Koggeweg 20
1606MN Venhuizen

Contact met de teler

R. Klaij

Samen met zijn vrouw Willeke runt Ruud Klaij het bedrijf R. Klaij. Het bedrijf was oorspronkelijk van zijn opa en is toen overgenomen door zijn vader. Een écht familiebedrijf! Ze teelden toen snijbloemen en kleine fruitsoorten zoals pruimen, rode bessen en bramen. Toen Ruud in 2001 het bedrijf overnam is hij gestopt met het telen van rode bessen en bramen.

Teelt

Op het bedrijf ben ik zelf vooral bezig met de verzorging van de boomgaard en de dagelijkse zaken. Mijn vrouw helpt mee met de oogst en voornamelijk administratieve zaken. Verder maken we tijdens de oogst veel gebruik van seizoensmedewerkers. De pruimen worden bij ons geteeld op een boomgaard van 5 hectare.

Het telen van pruimen is seizoenswerk, de bomen worden één keer per jaar geoogst. Alle bomen zijn aangekocht bij een boomkweker. Wanneer de bomen zijn gepland duurt het zo’n 2 jaar voordat er geoogst kan worden. De bomen gaan gemiddeld 15 jaar mee.

In het voorjaar, rond april, staan de pruimenbomen in bloei. In deze tijd worden ze bestoven door bijen. Er zijn in dit seizoen genoeg insecten buiten voor een optimale bestuiving. In juni worden de bomen handmatig gedund. Pruimenbomen kunnen in volle oogst zo’n 1000 pruimen produceren. Echter bevat een boom niet genoeg voedingsmiddelen om zoveel vruchten uit te laten groeien tot mooie grove pruimen. Om deze reden dunnen we de bomen in juni, dan wordt een deel van de vruchten eruit gehaald en kan de boom al z’n energie en voedingsmiddelen kwijt aan de overgebleven vruchten. Gemiddeld kan een pruimenboom elk jaar ongeveer 250 kwalitatief goede pruimen produceren.

Bewaar de pruimen thuis altijd in de koelkast, daar blijven ze het langst goed.

Oogst

Het oogsten van de pruimen gebeurd allemaal handmatig en begint in augustus. Het vroegste ras is Jubileum. Deze neemt 1 hectare in beslag en de oogst is van begin augustus tot half augustus. Daarna komt de Reine Victoria, ons hoofdras. Dit ras wordt op 4 hectare grond geteeld en wordt geoogst van half augustus tot 1 september. Als afsluiting telen we het merk Lazoet van The Greenery. Dit ras wordt geoogst vanaf 1 september en dat duurt ongeveer anderhalve week. Het zorgt voor een stukje seizoensverlenging. Op dit moment telen we de Lazoet op zo’n 0,25 hectare, maar het plan is dit in de toekomst uit te breiden omdat we veel potentie zien in dit ras.

Certificering en innovatie

Met onze manier van telen hebben we het GlobalGap certificaat. Een organisatie van Europese supermarktketens heeft voorschriften opgesteld waaraan telers van groente en fruit zich moeten houden. Wij voldoen aan hun eisen op het gebied van voedselveiligheid en milieu.

Tegenwoordig zijn er allerlei ontwikkelingen die het telen een stukje vereenvoudigen. Een bekend voorbeeld hiervan is de besproeiing van de boomgaard via druppelslangen. Daarnaast maken we gebruik van GPS bij het planten van nieuwe bomen. Om de paar jaar wordt er een blok vervangen en moeten de nieuwe bomen weer nauwkeurig worden geplaatst. Nieuwe technieken helpen hierbij.

klaij5.jpg
klaij4.jpg
klaij7.jpg
klaij6.jpg
klaij1.jpg
klaij.jpg
klaij3.jpg
klaij2.jpg

Onze producten