stomen

P.A.J. Gresnigt, Paprika teler

Adresgegevens

P.A.J. Gresnigt
Chrysantenweg 20
2665LL Bleiswijk

Bekijk
op kaart

Adres

P.A.J. Gresnigt
Chrysantenweg 20
2665LL Bleiswijk

Contact met de teler

P.A.J. Gresnigt

In 1979 is mijn vader in Bleiswijk begonnen. Hij heeft eerst 2 jaar komkommers geteeld en is daarna overgeschakeld op paprika’s. In 1997 ben ik, Patrick, er bij gekomen en runden m’n vader en ik het bedrijf samen. We hadden toen 1 hectare grond, maar in 2002 is daar een stuk bijgekomen en daarmee hebben we ons grondgebied uitgebreid naar 2,75 hectare. In 2007 heb ik het bedrijf overgenomen en sindsdien run ik het zelfstandig. Mijn vader werkt nog steeds mee, al is hij officieel wel gestopt. Daarnaast zijn er 4 vaste medewerkers in dienst en van april tot eind september doen we ook een beroep op uitzendkrachten.

De paprikateelt

We telen groene paprika ’s van het ras Spider en Piper. Van begin november tot eind december wordt alles schoon gemaakt voor de nieuwe teelt. Zodra de kas schoon is, worden er ‘straten’ (rijen) aangelegd met druppelaars eraan. Met deze druppelaars kunnen de hoeveelheid water die de paprikaplanten moeten krijgen regelen.

We planten de paprikaplanten (deze kopen we in bij de plantenkweker) in de straten. Half maart zijn de eerste paprika’s rijp en vanaf dat moment tot ongeveer eind oktober wordt er 1 keer per week geplukt. De paprika’s worden handmatig geplukt en in 100 kg-bakken gelegd. Deze bakken worden vervolgens weer in 1000 kg-bakken gestopt en zo gaan ze naar de sorteermachine, die sorteert de paprika’s op grootte. Vervolgens beoordelen we ze handmatig op kwaliteit en zetten we ze klaar voor de afnemer. Voor Duitsland verpakken we de paprika’s nog in de uiteindelijke consumentenverpakking.

Kwaliteitseisen

We zijn GlobalGap gecertificeerd en maken zoveel mogelijk gebruik van biologische bestrijding.

Een deel van onze paprika’s gaat naar Japan en moet daarom aan speciale (strenge) eisen voldoen. De kwaliteitseisen liggen daar nog hoger dan in Nederland. Dit is mede omdat de paprika’s langer onderweg zijn voordat ze daar in de supermarkt liggen. Als teler moet je hier dus extra aandacht aan besteden.

Nieuw-Zeeland

Het is leuk om te weten waar je paprika’s terecht komen. De ene keer is dat Duitsland of Engeland, maar soms maken ze een hele wereldreis en belanden ze in Japan. Dit jaar mogen we voor het eerst leveren aan Nieuw-Zeeland. En ik moet zeggen….het is toch een hele eer als ze jou daarvoor vragen!