stomen

Oppers, Witlof teler

Adresgegevens

Oppers
Hoogdijk 57
5091CG Oost West en Middeelbeers

Bekijk
op kaart

Adres

Oppers
Hoogdijk 57
5091CG Oost West en Middeelbeers

Contact met de teler

Oppers

Al toen ik vier jaar was had ik mijn eigen tuintje, waar de interesse voor het vak is begonnen. Als scholier had ik een bijbaantje bij een groentekweker en een aantal jaren later ontmoette ik mijn vrouw en haar ouders.

Mijn inmiddels schoonouders hadden een deeltijd agrarisch bedrijf met varkens en akkerbouw. Samen hebben we dit bedrijf omgebouwd tot groentekwekerij annex witloftrekkerij. Mijn jongensdroom kwam uit: een héél groot tuintje om te bewerken! Ik heb echt van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Tot op de dag van vandaag geniet ik ervan om samen met enkele familieleden en één vaste werknemer in ons bedrijf te werken. We telen o.a: bospeen, witlof, peulen, doperwten, kapucijners, tuinbonen en snijbonen.

Teelt

De bospeen staat op het veld en worden bij de oogst in waterbakken gestopt, zodat ze vers blijven. Vervolgens wordt de bospeen op het bedrijf gewassen, waarna ze ingepakt worden: klaar voor de consument. Het oogsten van snijbonen gaat iets anders. Deze worden op het land in een plukfust gestopt. Op het bedrijf worden de snijbonen gesorteerd op kwaliteitsklasse één en twee. Vervolgens worden ze in veilingfust gedaan. Dit zijn kisten die door The Greenery worden opgehaald.Alleen tuinbonen worden gelijk op het land gesorteerd, zodat in één keer door kunnen richting de consument.

Het telen van witlof is een langdurig proces. Het is dan ook een tweejarig gewas. Eerst wordt de witlof uitgezaaid bij de akkerbouwer, waarna de zaden uitgroeien tot wortels. De wortels noemt men witlofpennen en worden eind oktober tot begin november gerooid. Daarna worden de witlofpennen gesorteerd op twee verschillende maten: grof en fijn. Vervolgens wordt de witlof in de koelcel gelegd. Dit noemen wij de rustperiode. In de koelcel is het koud, waardoor de witlof denkt dat het winter is. Na tien dagen kunnen we de witlofwortels rechtop in trekbakken zetten.

Door deze trekbakken stroomt water en na drie weken zijn de stronken witlof ,die op de pennen groeien, klaar om te worden geoogst. Al die tijd heeft het lof in het donker gestaan, anders wordt het lof groen. Het oogsten gebeurt door de witlof van de pen af te breken. Hierna worden de buitenste blaadjes verwijderd. Ten slotte worden de stronken in vier categorieën verdeeld, qua dikte en lengte. De sorteringen zijn: 9-12cm, 11-15cm, 16-20cm en dikker of dunner dan 8cm. De witlof wordt in een fust gedaan en gekoeld. Vervolgens komt The Greenery langs om ze op te halen.

Visie

Net als veel andere telers, ben ik Global Gap gecertificeerd. Dit betekent dat de consument veilige producten eet en geen onnodig veel bespoten groente. Verder vind ik het belangrijk om te innoveren. Tegenwoordig is er veel vraag naar eenpersoonsmaaltijden, daarom zijn we samen met de The Greenery kleine verpakkingen voor de tuinbonen en bospeen aan het ontwikkelen. De bospeen is op smaak geteeld, lekker zoet. Deze worteltjes staan dan ook bekend onder de noemer ‘Special Taste’.

Tip

Naast dat ik u nogmaals wil wijzen op onze kleine verpakkingen voor de kleine huishoudens, wil ik graag nog een tip geven. Eet seizoensgebonden, dus eet de groente als het daar de tijd voor is. Dan zijn ze het meest vers, dus het lekkerst! En daarbij is het nog leuk voor de portemonnee ook, de groente is namelijk het goedkoopst als het in het seizoen is om ze te eten.