stomen

Oirschot Organics bv, Paprika teler

Adresgegevens

Oirschot Organics bv
Molenbroekseweg 2
5091TG Middelbeers

Bekijk
op kaart

Adres

Oirschot Organics bv
Molenbroekseweg 2
5091TG Middelbeers

Contact met de teler

Oirschot Organics bv

Adri en Mia Jonkers vormen samen met hun zoon Jorrit het biologische tuinbouwbedrijf Oirschot Organics. Op 3,7 hectare wordt hier onder glas voornamelijk tomaat en paprika, en af en toe ook komkommer geteeld. Naturelle zorgt ervoor dat onze producten in het oogstseizoen dagelijks vers in de supermarkt liggen.

Oirschot Organics zoekt voortdurend naar milieuvriendelijke alternatieven en zag al vroeg toekomstperspectief in biologische teelt. Hun filosofie: “Als je als persoon altijd al dicht bij de natuur staat en je bewust probeert te zijn van het milieu, is biologische teelt een goed alternatief.” De afgelopen jaren is het bedrijf continu in ontwikkeling geweest. Er is een nieuwe kas gebouwd, oude kasafdelingen zijn vervangen en de schuur is vergroot. Daarnaast is er een houtketel en warmtekrachtmotor geplaatst, die ons voorziet van energie.

Aandacht voor natuur en biodiversiteit

Om een bijdrage te leveren aan de lokale biodiversiteit is er in samenwerking met het Brabants Landschap een natuurinrichtingsplan gemaakt en uitgevoerd voor de omgeving rond het bedrijf. Daarbij is gekozen voor een poel, kruidengrasland en houtsingel met streekeigen beplanting. De natuurinrichting van de ruimte rondom het bedrijf zorgt ervoor dat het biologische glasbedrijf wordt ingebed in een natuurlijke omgeving. Het heeft daarom een grote landschappelijke waarde en zorgt voor een plezierige werkomgeving. Daarnaast biedt het belangrijke toevluchtsoorden voor planten en dieren, waardoor het een positieve invloed heeft op de biodiversiteit van alles dat rondom het bedrijf leeft. De poel wordt bijvoorbeeld door veel vogels en zoogdieren gebruikt als was en drinkplaats en is daarnaast van belang voor dieren die voor hun voortplanting afhankelijk zijn van stilstaand water (zoals amfibieën en libellen). Wist u dat in Noord Brabant 8 van de in totaal 13 verschillende soorten amfibieën met uitsterven worden bedreigd? Ik vind het belangrijk om verder te kijken dan het productieve gedeelte van mijn bedrijf; de kas, en investeer daarom in de kwaliteit en diversiteit van het landschap om mij heen. Ook voor de toekomst kijk ik verder dan mijn kas groot is.

Gesloten kringloop door samenwerking

Oirschot Organics werkt al jaren nauw samen met een biologische geitenboer in de buurt. Deze samenwerking zorgt voor een lokale, gesloten mineralenkringloop. Dit komt doordat het gewasafval van vruchtgroenten wordt gecomposteerd om vervolgens gebruikt te worden als voeding voor een glasklaver weide. Deze weide voorziet in de voeding voor de geiten en deze geiten verzorgen op hun beurt weer voor de mest voor de vruchtgroenten. Op die manier is de kringloop gesloten.

Onder andere door dit project realiseert Oirschot Organics lokaal een gesloten kringloop van mineralen, waarbij de bodem wordt verbeterd. Dit is erg belangrijk in de biologische teelt waarbij een gezonde bodem het uitgangspunt is. De gezonde bodem van onze kas en van onze grasklaverweide zorgt voor een verrijking van de biodiversiteit in de bodem van onze kas en het landschap. Daarnaast is er minder transport en dus minder uitstoot van CO2 en fijnstof, doordat de mest en compost lokaal wordt betrokken.