stomen

MTS W & G Blok, Witlof teler

Adresgegevens

MTS W & G Blok
Venepad 2
8313PD Rutten

Bekijk
op kaart

Adres

MTS W & G Blok
Venepad 2
8313PD Rutten

Contact met de teler

MTS W & G Blok

Het bedrijf kent zijn oorsprong vlak na de drooglegging van de polder. In 1953 kwamen de ouders van mij naar de polder toe om daar een akkerbouwbedrijf te runnen. In 1979 nam ik dit van mijn ouders over, dit op één voorwaarde: er moest een neventak bijkomen. Aangezien alleen akkerbouw niet rendabel was ben ik begonnen met de teelt van witlof. Dit gebeurde toen in de vollegrond. In 1990 zijn wij overgestapt op hydro cultuur (dus de teelt in trekbakken op water). Op dit moment gebeurd dat nog steeds op dezelfde manier. We telen nu op zo’n 100 hectare in Rutten (Flevoland) verschillende producten. Naast witlof telen we ook aardappelen, bieten, uien en brouwgerst. Onze twee zoons, René en Robin, werken in hun vrije tijd vaak mee op het bedrijf en zullen ons in de toekomst wellicht gaan opvolgen.

De teelt

Het telen van witlof kent drie fases. Het begint met het maken van de ruggetjes, dit zijn een soort vierkante verhoogde bergjes. Deze ruggetjes worden gemaakt met een tractor, deze wordt gestuurd op GPS waardoor we hele precieze rechte lijnen kunnen maken. In deze ruggetjes beginnen we half mei met zaaien. Dan is er in de zomer een groeiperiode en worden de zaadjes een wortel die wij ‘witlofpennen’ noemen. Tussen eind oktober en begin november worden de pennen machinaal gerooid en gaan ze naar binnen de koelcel in bij een temperatuur van -1 graden.

Daarna gaan de pennen de donkere kwekerij in. Waar ze in vierkante bakken worden geplaatst in een laag met water. De bakken staan boven elkaar en het water stroomt van boven geleidelijk naar de bakken die er onder staan. In het water zitten voedingsstoffen waardoor we witlof van goede kwaliteit en heerlijke smaak kunnen leveren. In het donker komt er opnieuw een groeipunt op de wortels. Dit is het begin van de herkenbare witlofkrop, die je in de supermarkt vindt. Deze tweede groeiperiode duurt zo’n vier weken. Als de witlof niet in het donker staan worden ze groen, daarom kun je zelf witlof ook het beste witlof in een donkere en koele plek, zoals de koelkast, bewaren.

Het team
Uiteraard is er geen succesvol eindproduct mogelijk zonder ons team. Deze zorgen ervoor dat de witlof netjes en met goede zorg in de winkel terechtkomt. Kortom zonder het team is het niet mogelijk om zoveel zorg te dragen voor goede kwaliteit witlof!

 

Ontwikkelingen

Tijdens het telen van witlof wordt op het product zelf nooit gewasbestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast doen wij met andere telers uit de buurt aan perceelrotatie. Dat houdt in dat we land van elkaar uitwisselen waardoor er verschillende producten op de percelen worden geteeld. Dit is goed voor de vruchtbaarheid van de grond en is de kans op ziekten en plagen minder groot. Tevens overleggen wij met andere boeren en telers uit de buurt hoe je het beste duurzaam kunt telen en het aanzien van het land en het bedrijf netjes kunt houden. Ons bedrijf heeft ook het GobalGap certificaat, dit betekent dat wij voldoen aan alle voedselveiligheidseisen en het milieu zo min mogelijk wordt belast. Zo hergebruiken wij de warmte die ontstaat als de witlof wordt gekoeld, om de schuur mee te verwarmen.

Tips

Witlof kan niet tegen licht, bewaar witlof daarom op een koele en donkere plaats anders wordt het witlof groen. Dan kun je witlof ongeveer een week lang bewaren. Ook is witlof ook lekker rauw te eten in een salade, kun je het wokken en zelfs in de magnetron klaarmaken. Wil je witlof echt wit houden? Doe er tijdens het koken een druppeltje azijn of citroensap bij.

 

Onze producten