Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

MTS Grooteman, Witlof en roodlof teler

Adres

MTS Grooteman

Onderdijk 201, Wervershoof 1693CE,

MTS Grooteman

MTS Grooteman staat onder leiding van mijn broer en mijzelf, Niels Grooteman. Wij telen witlof in het Noord-Hollandse Onderdijk. Vijftig jaar geleden trok mijn opa al witlof van de koude grond. Mijn vader ging over op verwarmde grond in nishutten. Nu hebben wij het bedrijf overgenomen en voorzien we onze klanten van de lekkerste wit- en roodlof!

Geschiedenis

Nu 30 jaar later trekken mijn broer en ik witlof op water. Wij werken samen met 10 parttimers en ongeveer 8 vakantiewerkers. Wij telen 40 hectare witlof en 2 hectare roodlof. Zoveel medewerkers hebben wij dan ook wel nodig!

De teelt

In mei of juni worden de witlofzaadjes gezaaid in de Noordoostpolder. Dat wordt gedaan door akkerbouwwerkers. Vervolgens hebben de witlofzaadjes tijd nodig om heuse witlofwortels te worden. In de herfst rond november komen de wortels thuis. Bij aankomst gaan ze direct de koelhuizen in. In de koelhuizen is het pikdonker. Hier staan de witlofwortels rechtop opgestapeld in trekbakken. De teelt wordt gedaan op watercultuur. Tijdens de dagen in de koelhuizen worden de wortels gevoed met water en mest. Dit duurt ongeveer drie weken. Hierna oogsten we de witlof. Per week zetten we ongeveer 300 trekbakken op water.

Het opzetten van de witlofwortels en het oogsten, gebeurt geheel handmatig. De wortels worden machinaal afgesneden. De pen wordt gespoeld en deze wordt opgevangen en gaat direct naar de koeien toe. We hebben ongeveer 3 a 4 soorten witlofknoppen. De knoppen worden schoongemaakt en gesorteerd.

Visie

Het telen van witlof is een stukje vakmanschap. Je probeert het ultieme moment te zoeken met het oogsten van witlof. Door te verkoelen of te verwarmen, te voelen wanneer de witlof rijp is of niet. We gaan zo voorzichtig mogelijk met de witlof om om de goede kwaliteit van het lof te behouden.

Telen van witlof is er bij mij met de paplepel ingegoten. Ik ben er zo een beetje ingerold. Het fijne aan het vak is dat ik alle vrijheid heb. Ik ben met een natuurproduct bezig, dat maakt het vak zo mooi.

Tip

Witlof blijft niet heel erg lang goed. Belangrijk is het om witlof op de juiste manier te bewaren. Gooi je de verpakking weg? Bewaar het witlof dan in een plastic zakje in de groentelade van de koelkast. Binnen een dag of drie moet je het witlof opeten.

Roodlof vind ik heerlijk in een salade. Witlof daarentegen eet ik graag gewokt of gebakken met ham en kaas. Al kan witlof ook lekker in een salade met gerookte kip! Nog meer witlof-inspiratie vind je op Ilovewitlof!

Belangrijk is het om witlof op de juiste manier te bewaren!