stomen

Mts. G. & K. de Wit, Broccoli teler

Adresgegevens

Mts. G. & K. de Wit
Verlengde Raadhuislaan 8
1613 PN Grootebroek

Bekijk
op kaart

Adres

Mts. G. & K. de Wit
Verlengde Raadhuislaan 8
1613 PN Grootebroek

Mts. G. & K. de Wit

Gert Jan de Wit teelt samen met zijn vrouw Karin broccoli en witlof in Grootebroek. “De stammetjes van broccoli hoef je helemaal niet weg te gooien, want deze zijn hartstikke lekker! Schil ze en kook ze mee, en je kunt de stammetjes samen met de roosjes verwerken in je gerecht.”

Geschiedenis

Als kind wist ik al dat ik tuinder wilde worden. Ik heb ook nog wel even aan helikopterpiloot of bruggenbouwer als beroep gedacht, maar aangezien de maatschap al zo’n vier generaties in onze familie zit, was de kans groot dat ik het van mijn vader over zou nemen. Als kind was ik vaak te vinden op het bedrijf. Vervolgens heb ik jarenlang met mijn ouders samengewerkt.

Het vak heb ik dan ook van mijn vader geleerd. In 1993 heb ik officieel het bedrijf overgenomen en vanaf 1997 bezit ik het samen met mijn vrouw Karin. Wat ik zo leuk vind aan dit werk is dat geen dag hetzelfde is, omdat je werkt met producten die afhankelijk zijn van de natuur. Je weet niet wat er morgen gaat gebeuren.

Op ons bedrijf in West-Friesland telen we jaarrond op 80 hectare broccoli en op 17 hectare witlof in het seizoen. We hebben zo'n twintig personeelsleden en onze eigen kinderen helpen ook mee.

Als kind wist ik al dat ik tuinder zou worden!

Broccoliteelt

De plantenkweker kweekt het broccolizaadje in vijf á zes weken tot dit uitgegroeid is tot een plantje. Als de winterse sneeuw ontdooit is, vanaf eind februari of begin maart, krijgen wij de planten aangeleverd. Vervolgens bewerken wij het land, zodat de planten zich goed kunnen wortelen. Na het planten van de broccoli dekken we ze af met een acryldoek om de planten te beschermen tegen van alles van buitenaf. Denk hierbij aan hagelbuien en kou, maar ook aan wild als hazen, ganzen of duiven die de plantjes erg lekker vinden. 

Vervolgens groeien de planten en kunnen we het doek, afhankelijk van het weer, meestal na een week of acht eraf halen. Bij droogte kunnen we de planten nog beregenen en gemiddeld kunnen we dan rond 1 juni oogsten.

vdh1747min.jpg
vdh1756min.jpg
vdh1760min.jpg
vdh1776min.jpg
vdh1777min.jpg
vdh1785min.jpg
vdh1795min.jpg
vdh1811min.jpg
vdh1818min.jpg
vdh1851min.jpg
vdh1860min.jpg
vdh1862min.jpg
vdh1872min.jpg
vdh1873min.jpg
gertjan-de-wit_vdh1785min.jpg
vdh1395min.jpg
vdh1405min.jpg
vdh1419min.jpg
vdh1425min.jpg
vdh1435min.jpg
vdh1449min.jpg
vdh1463min.jpg
vdh1475min.jpg
vdh1511min.jpg
vdh1548min.jpg
vdh1578min.jpg
vdh1580min.jpg
vdh1583min.jpg
vdh1602min.jpg
vdh1613min.jpg
vdh1626min.jpg
vdh1660min.jpg
vdh1672min.jpg
vdh1683min.jpg
vdh1708min.jpg
vdh1710min.jpg
vdh1717min.jpg
vdh1724min.jpg
vdh1738min.jpg
vdh1739min.jpg
vdh1741min.jpg

Witlofteelt

Witlof is een tweejarig gewas. Deze ontvangen we als wortel van akkerbouwbedrijven. Op ons bedrijf sorteren we ze op goede bruikbare formaten en bewaren we de witlofwortelen in koelcellen bij -1 graden. Per week worden de witlofwortelen opgezet in trekbakken. Deze gaan drie á vier weken in donkere cellen op watercultuur waar ze bij een temperatuur van 14 graden uitgroeien tot mooie witlof. Het klimaat in deze  cellen zijn computergestuurd.  Binnen ongeveer tweeëntwintig dagen kunnen we dan oogsten.

Tip

De stammetjes van broccoli hoef je helemaal niet weg te gooien, want deze zijn ook hartstikke lekker! Als je ze schilt en onderin de pan meekookt, kun je ze goed verwerken in een gerecht. Ze hebben dan een beetje een zachte, asperge- of raapachtige, milde smaak. En sowieso is het altijd een goed idee om broccoli met een lekker sausje te eten. Of wok broccoli met bijvoorbeeld kip, paprika en champignons. De groente past eigenlijk overal bij – rijst, aardappelen én pasta – dus dat is ideaal. Eet smakelijk!