stomen

MTS Elenbaas, appels- en perenteler

Adresgegevens

MTS Elenbaas
Langeweg 34
4341RE Arnemuiden

Bekijk
op kaart

Adres

MTS Elenbaas
Langeweg 34
4341RE Arnemuiden

Contact met de teler

MTS Elenbaas

In 1955 is Jacob Elenbaas met zoon Izaäk een fruitteeltbedrijf begonnen. Allereerst zijn zij begonnen met de teelt van appels en peren. In 1990 hebben zoons Jaco en Marcel het bedrijf overgenomen en verder uitgebreid met zoete kersen en pruimen en daarnaast een boerderijwinkel. Inmiddels is ook de zoon van Jaco, Johan, volop werkzaam in het familiebedrijf. Hij vertelt je alles over zíjn boomgaard.

Teeltwijze

Onze boomgaard staat vol met laagstam fruitbomen. De onderstam (waar het ras op geënt is) bepaald de groei en vruchtbaarheid van de boom. Met speciale snoei- en groeibeheersingsmethodes kan de boom veel van zijn energie in de vruchten kwijt. En dat wil je! 

Ook worden de ziektes en plagen, waar het mogelijk is, bestreden met natuurlijke bestrijders. Bijvoorbeeld door de inzet en het sparen van sluipwespen, oorwormen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en roofwantsen. Zo kunnen we de inzet van chemische middelen minimaliseren.

Bemesting vindt gericht plaats waar het nodig is: via een waterslang die bij elke boom met druppellaar water en voeding toedient.

Teeltperiode

Van november t/m half april is het tijd om de fruitbomen te snoeien. Elk soort heeft zo zijn eigen snoeiwijze. We starten met de perensnoei overgaand in de appels met vanaf maart de kers en de pruim. De snoei is heel belangrijk voor de boom want dit is de basis voor goede vruchten, met optimale smaak. 

April en mei zijn de bloeimaanden en dan is het dus ook tijd om te bestuiven. Dit doen we niet zelf, daar hebben we 5.000.000 hulpjes voor. Een paar dagen barst het in de boomgaard van de bijen die druk in de weer zijn met stuifmeel en nectar, dat uit de fruitbloesems gehaald moet worden.

We hebben zelf een imkery, maar huren elk seizoen ook 25 bijenvolken en 15 hommelkasten in. In juni en juli is het dan eindelijk tijd voor de oogst van onze Zeeuwse zonnekersen. In augustus oogsten we de pruimen en in september en oktober is het tijd voor de appels en peren.

De beste vruchten? Dan moet je goed snoeien!
10.png
8.png
9.png
6.png
7.png
3.png
4.png
2.png
1.png