stomen

MTS Elenbaas, Appel en peer teler

Adresgegevens

MTS Elenbaas
Langeweg 34
4341RE Arnemuiden

Bekijk
op kaart

Adres

MTS Elenbaas
Langeweg 34
4341RE Arnemuiden

Contact met de teler

MTS Elenbaas

In 1955 is Jacob Elenbaas met zoon Izaäk een fruitteeltbedrijf begonnen. Allereerst zijn zij begonnen met de teelt van appels en peren. In 1990 hebben de zoons Jaco en Marcel het bedrijf overgenomen en verder uitgebreid met zoete kersen en pruimen en daarnaast een boerderijwinkel. In de landwinkel zijn heerlijkste streekproducten verkrijgbaar zijn zoals verschillende soorten jam, vruchtensappen bier, wijn, broodmeel, kaas en nog veel meer.

Teeltwijze

Onze teelt bestaat uit laagstam fruitbomen, die in enkele rij zijn geplant. De onderstam ( waar het ras op geent is ) bepaald de groei en de vruchtbaarheid van de boom. Met speciale snoei en groeibeheersings methodes kan de boom veel van zijn energie in de vruchten laten vloeien.

Tevens worden de ziekten en plagen waar het mogelijk is, bestreden met natuurlijke bestrijders. Bijvoorbeeld: Door inzet en sparen van sluipwespen, oorwormen, gaasvliegen, lieve heersbeestjes, roofwantsen. Deze nuttige insecten worden gekoesterd en zo nodig gestimuleerd, waardoor de inzet met chemisch middelen wordt geminimaliseerd.

Bemesting vindt gericht plaats waar het nodig is d.m.v. waterslangen, die bij elke boom via druppellaar vocht en voeding toedient.

Teeltperiode

November t/m half april is het tijd om onze fruitbomen te snoeien, elk soort heeft zo zijn eigen snoeiwijze.We starten met de perensnoei overgaand in de appels met vanaf maart de kers en de pruim. De snoei is heel belangrijk voor het gewas, is een basis voor goede vruchten met optimale kwalitiet en smaak.

In april/mei is de bloeimaand, waar de bestuiving bevorderd wordt door ongeveer 5.000.000 hulpjes, die elke dagen druk in de weer zijn met stuifmeel en nectar die uit de fruitbloesems gehaald worden.

Zelf hebben we ook een imkery, maar huren wij toch nog 25 bijenvolken en 15 hommelkasten in. Vervolgens is in juni en juli de oogst van onze zeeuwse zonnekersen. In augustus oogsten worden de Lazoet pruimen geoogst en in september en oktober is het tijd voor de appels en peren.

De snoei is de basis voor goede vruchten met optimale kwaliteit en smaak!
10.png
8.png
9.png
6.png
7.png
3.png
4.png
2.png
1.png

Wat telen wij?

Op ons bedrijf worden appels, peren, pruimen en kersen geteeld. De appel rassen die wij telen zijn: Elstar, Jonagored, Golden, Junami, Wellant en Santana. Ook telen wij de Conference en Doyenne du Comice peer. De Lazoet pruim en de volgende kers rassen: Burlat, Merchant, Vanda, Kordia, Karina, Lapins en Regina.