Ons bedrijf
Als ouders van vier kinderen vinden we lekker, gezond en milieuvriendelijk geproduceerd eten erg belangrijk. Daarom eten we vaak biologisch en waren we ook binnen de gangbare teelt al continu bezig het gebruik van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren. De overstap naar biologisch was voor ons in dat opzicht een logische stap om te nemen. We zijn nu echt weer met ons vak bezig en dat geeft een goed gevoel.
Ons hele gezin werkt mee op onze kwekerij. Dat hebben ze altijd gedaan in de weekenden en schoolvakanties, en twee van onze kinderen hebben na hun school zelfs besloten om fulltime in het bedrijf te stappen. Dat vinden we natuurlijk geweldig! Naast het werken met champignons vindt iedereen bij ons thuis ze gelukkig ook lekker om te eten.
Het nieuwe vlees
De kastanjechampignon lijkt qua grootte en vorm op de witte champignon, maar het verschil zit ‘m in de bruine kleur en de lekkere nootachtige smaak. Bovendien bevat de kastanjechampignon minder vocht waardoor hij minder slinkt bij het bereiden! Daarom is deze ook het meest geschikt als vleesvervanger. De structuur lijkt erg op dat van vlees en het past ook overal bij. Zelf gebruiken we het vaak als ‘vega’ gehakt door de pasta en in de zomer leggen we ze zelfs op de barbecue.
De teelt
Biologische kastanje-champignonteelt begint met biologisch stro, biologische kippenmest en natuurgips. Dit mengsel vormt namelijk de compost waarop biologische champignons groeien. Bovenop de compost komt nog een laag dekaarde dat bestaat uit een mengsel van verschillende soorten veen. Wanneer de ingredi nten van de compost gemengd zijn moet dit een week fermenteren, waarna het naar een tunnelbedrijf gebracht wordt. Bij het tunnelbedrijf wordt de compost gepasteuriseerd en ge nt met de champignonschimmel. De compost wordt vervolgens naar ons bedrijf vervoerd en samen met de laag dekaarde op de teeltbedden gebracht. Vervolgens blijven de teeltbedden hier een aantal weken in donkere cellen om echt te gaan groeien.
Twee weken na het vullen van de teeltbedden zijn de eerste champignons klaar om geplukt te worden! De champignons worden geplukt door ze vast te pakken, het kontje eraf te snijden en ze direct in het doosje te doen. De kist met de verschillende doosjes wordt tijdens het plukken direct gewogen. Daarna weegt een checkweger de doosjes nog eens apart om er zeker van te zijn dat elk doosje voldoende weegt. Vervolgens worden de champignons verpakt en gekoeld. De champignons staan gemiddeld 1 of 2 dagen in de koelcel.
De totale cyclus van de champignons op ons bedrijf duurt zes weken. De bedden worden na afloop van elke cyclus schoongemaakt, waarna de volgende teelt weer van start kan gaan.