stomen

Mts. Botman, Broccoli teler

Adresgegevens

Mts. Botman
De Kibbel 9
1693 NW Wervershoof

Bekijk
op kaart

Adres

Mts. Botman
De Kibbel 9
1693 NW Wervershoof

Contact met de teler

Mts. Botman

Maarten Botman teelt samen met zijn vrouw broccoli. Het mooiste aan zijn vak vindt hij van een klein plantje een mooi gewas neer zetten met de middelen die hij heeft. Elk jaar is dit weer een uitdaging en als dit lukt geeft het veel voldoening. Ook vindt hij het leuk dat de broccoli een modern en populair gewas is.

Het bedrijf

Van mijn 18e tot 30e heb ik bij de firma van mijn broer gewerkt, waar veel verschillende gewassen werden geteeld. In 1994 ben ik in maatschap met mijn vrouw begonnen en zijn we ons gaan specialiseren in broccoli. Toendertijd kwam de broccoli in Nederland uit Italië en zijn wij als eerste telers in Nederland begonnen met de teelt van broccoli. Dit is vanaf het begin heel goed gegaan, en nu eten ze onze broccoli in heel Europa! We telen de groente op 130 hectare grond in West-Friesland.

Onze broccoli wordt in heel Europa gegeten!

De teelt

Broccoli is een van de weinige groenten die nog handmatig geoogst wordt. Het begint allemaal bij de plantenkweker, waar de zaadjes worden gezaaid. Na drie weken worden ze bij ons geleverd en worden ze uitgepoot. We planten 30,000 zaadjes per 1 hectare. In de zomer duurt het 8 tot 9 weken totdat we kunnen oogsten en in de herfst 8 tot 12. We proberen drie keer door te oogsten en er wordt geoogst wanneer ze 500 gram wegen. De eerste broccoli planten we in maart en deze bedekken we vanwege het vaak nog frisse voorjaarsweer met doek, zodat de planten hier geen last van ondervinden. Broccoli komt namelijk oorspronkelijk uit Italië en groeit het beste onder milde omstandigheden.

Visie

Het is belangrijk dat de structuur van de grond altijd in goede conditie is. Ook beheersen we onkruid in het gewas, en beestjes en schimmels. Schimmel is het grootste probleem van broccoli, maar met een goede sturing van de gewassen kunnen we dat goed bedrukken. We streven ernaar om met minimale bespuitingen en minimale belasting van de grond een goed product te telen. Door verschillende ontwikkelingen kunnen we steeds beter inspelen op de natuur. Verbeterde rassen en technologische ontwikkelingen beperken het aantal bespuitingen in de teelt, zonder dat de planten hier last van ondervinden.

Tip

Broccoli kun je het beste in de koelkast bewaren in folie. Doe je dit niet dan kan je de broccoli het beste een beetje vochtig maken voordat je ze de koelkast in doet. Genoeg groente en fruit eten is erg belangrijk en de broccoli bevat veel gezonde voedingsstoffen en is dus ideaal om te eten. Zelf eet ik de broccoli het liefst gekookt met een stukje vlees en aardappels.

Gewoon gekookt vind ik broccoli het lekkerst!
fotoalbum_botman7.jpg
fotoalbum_botman5.jpg
fotoalbum_botman3.jpg
fotoalbum_botman4.jpg
fotoalbum_botman6.jpg
fotoalbum_botman1.jpg
fotoalbum_botman2.jpg