stomen

Mts. Botman, Broccoliteler

Adresgegevens

Mts. Botman
De Kibbel 9
1693 NW Wervershoof

Bekijk
op kaart

Adres

Mts. Botman
De Kibbel 9
1693 NW Wervershoof

Contact met de teler

Mts. Botman

Maarten teelt samen met zijn vrouw en zoon broccoli. Het mooiste aan zijn vak? 'Een klein plantje tot een mooi gewas uit zien groeien! Elk jaar is het weer een uitdaging, maar het geeft zoveel voldoening als het lukt!'

Ons bedrijf

Van mijn 18e tot 30e heb ik bij de firma van mijn broer gewerkt, waar veel verschillende groentesoorten werden geteeld. In 1994 ben ik samen met mijn vrouw ons eigen bedrijf begonnen en zijn we ons gaan specialiseren in broccoli. Toendertijd kwam de broccoli in Nederland uit Italië en zijn wij als eerste telers in Nederland begonnen met de teelt van broccoli. Dit is vanaf het begin heel goed gegaan en nu eten ze ónze broccoli in heel Europa! We telen onze broccoli dan ook op 130 hectare grond. 

'Onze broccoli wordt in heel Europa gegeten!'

Van zaadje tot broccoli

Broccoli is een van de weinige groentes die nog handmatig geoogst wordt. Het begint allemaal bij de plantenkweker, waar de zaadjes worden gezaaid. Na drie weken worden ze bij ons geleverd en worden ze 'uitgepoot'. We planten op zo'n moment ongeveer 30.000 zaadjes per hectare. Reken maar uit hoeveel zaadjes je dan nodig hebt om onze 130 hectare te vullen?! In de zomer duurt het 8 tot 9 weken tot we kunnen oogsten en in de herfst 8 tot 12 weken. We oogsten onze broccoli's wanneer ze 500 gram wegen. De eerste broccoliplanten we in maart en deze bedekken we vanwege het vaak nog frisse voorjaarsweer met doek, zodat de planten hier geen last van ondervinden. Broccoli komt namelijk oorspronkelijk uit Italië en groeit het beste onder milde weersomstandigheden.

fotoalbum_botman7.jpg
fotoalbum_botman5.jpg
fotoalbum_botman3.jpg
fotoalbum_botman4.jpg
fotoalbum_botman6.jpg
fotoalbum_botman1.jpg
fotoalbum_botman2.jpg

Onze visie

Het is belangrijk dat de structuur van de grond altijd in goede conditie is! Maar ook onkruid, beestjes en schimmels zijn altijd een dreiging voor de broccoli. Schimmel is het grootste probleem, maar door verschillende ontwikkelingen ín de het broccoligewas kunnen we steeds beter inspelen op de natuur. We streven ernaar om met minimale bespuitingen en minimale belasting van de grond een goed product te telen.

Tip van de teler

Broccoli kun je het beste in de koelkast bewaren in folie. Doe je dit niet dan kun je de broccoli het beste een beetje vochtig maken voordat je deze in de koelkast legt. Genoeg groente en fruit eten is erg belangrijk en de broccoli bevat veel gezonde voedingsstoffen en is dus ideaal om te eten. Zelf eten wij broccoli het liefst 'gewoon' gekookt met een stukje vlees erbij en aardappels.

'Gewoon gekookt vinden wij broccoli het lekkerst!