Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Maatschap van Luijk, Paprika teler

Adres

Maatschap van Luijk

Steenblokweg 6, Sint Annaland 4697RV,

Contact met de teler

Maatschap van Luijk

Maatschap van Luijk bestaat uit de broers Matthijs en Antoine van Luijk. Samen hebben ze een biologisch glastuinbouwbedrijf in Sint Annaland, waar ze met veel plezier gele paprika’s telen. Sinds 1967 teelde hun vader al groenten op deze plaats; het vak is hen dus met de paplepel ingegoten!

In 1994 zijn wij bij het bedrijf gekomen in de vorm van een maatschap. We teelden toen gangbare tomaten en paprika’s afgewisseld met bladgewassen in de winter. Toen al teelden we in de grond en niet op substraat van steenwol zoals de meeste van onze gangbare collega’s. In het jaar 1999 zijn we omgeschakeld naar biologische teelt. We stonden toen voor de keuze om gangbaar te gaan telen op substraat, of om te schakelen naar biologisch. In biologisch zagen we de meeste toekomst. Biologisch zien we als een duurzame manier van telen met marktkansen.

Teelt

Rond de jaarwisseling beginnen we met planten: eerst de paprika’s, daarna de tomaten. Naarmate de planten groeien plaatsen we er touwtjes bij om de planten naar boven te geleiden. In de tussentijd proberen we het gewas zo veel mogelijk ziektevrij te houden. Luizenbestrijding is bijvoorbeeld erg belangrijk in de paprikateelt. Dit doen we door het inzetten van biologische bestrijders zoals sluipwespen.

Eind maart kunnen de eerste tomaten en paprika’s geoogst worden. De tomaten zijn meestal iets eerder. De paprika’s hebben vaak wat meer tijd nodig om van groen door te kleuren naar geel. De oogst duurt tot half november. Half september halen wij de toppen van de tomatenplanten eruit. De bloemen die op dat moment bloeien, geven half november nog tomaten!

Tussen half november en het nieuwe jaar maken we de kassen plantklaar. De paprikaplanten worden versnipperd en verdeeld over de bodem. Dit dient weer als voeding voor de volgende teelt. Daarnaast worden er biologische meststoffen en compost aan de grond toegevoegd om de bodem klaar te maken voor de volgende teelt. Nadat de grond gespit is kunnen vervolgens de nieuwe tomaten- en paprikaplantjes geplant worden.

Een blokje om

Onze biologische paprika’s en tomaten zijn lekker, en dat verkoopt! Mensen uit de buurt lopen er graag een blokje voor om. We genieten zelf ook van onze groenten: een lekkere tomatensoep van onze biologische tomaten staat bijvoorbeeld regelmatig op het menu! Maar ook rauw in een salade komen onze tomaten en paprika’s goed tot hun recht.