stomen

Maatschap Steegh, Tomaten

Adresgegevens

Maatschap Steegh
Paaldijk 12
5856 CA Wellerooi

Bekijk
op kaart

Adres

Maatschap Steegh
Paaldijk 12
5856 CA Wellerooi

Contact met de teler

Maatschap Steegh

Ralph Steegh heeft er persoonlijk voor gezorgd dat het bedrijf van zijn vader maar liefst verzevenvoudigd is. Hoe? Gewoon door naar de middelbare tuinschool te gaan. Vandaag runt Ralph samen met zijn vader en moeder een modern teeltbedrijf en hebben ze wel héle bijzondere tomatensoorten in de kassen hangen!

Ons bedrijf

In 1988 begon mijn vader op 1 hectare onze kwekerij in het Limburgse Wellerlooi. Toen ik zelf in 2001 van de middelbare tuinbouwschool kwam, ben ik meteen bij mijn vader in het bedrijf gestapt. Wat ooit een klein bedrijf was, is toen echt gaan groeien. Prachtig dat we dat met z’n drieën voor elkaar hebben kunnen krijgen! Door alles wat ik op de tuinbouwschool heb geleerd is ons bedrijf inmiddels gegroeid tot 7,5 hectare glas.

Prachtig dat we dit met z’n drieën voor elkaar hebben kunnen krijgen!

De teelt

In onze kassen hangen niet de meest voorkomende tomatensoorten, wij telen namelijk de cherita trostomaat, San Mazzo Minitomaat en de tijger pruimtomaat. Mijn favoriet is stiekem de Italiaanse San Mazzo, maar dat mag je als teler natuurlijk eigenlijk helemaal niet zeggen. Alle tomaten die wij hier hebben hangen zijn bijzonder en de tijger pruimtomaat met zijn gestreepte uiterlijk al helemaal. Net als de San Mazzo Minitomaat is dit er eentje die je ook niet dagelijks in de supermarkt of op elke andere kwekerij tegenkomt. 

Het oogstseizoen loopt hier van 1 maart tot 10 november, met de echte topdrukte tussen april en oktober. We werken hier met 12 vaste krachten, inclusief mijn vader, moeder en ikzelf, maar in deze drukke periode helpen er ook seizoenskrachten en scholieren mee. De allerleukste periode vinden wij zelf altijd die tussen december en maart, wanneer we met het ‘vaste’ team de voorbereidingen doen voor het nieuwe oogstseizoen. Je kunt dan echt alles zelf sturen en zet de basis neer voor een gezonde productie. En het is dan rustiger, dat is soms ook niet verkeerd. 

Tip van de teler

Superbelangrijk bij tomaten is dat je ze niet te koel bewaard, dan verliezen ze veel van hun smaak. Bewaar ze koel, zo ongeveer rond de 15 graden, maar niet in de koelkast.

En dan de bereiding. De San Mazzo Mini is een perfecte snacktomaat omdat deze een lekker kruidige smaak heeft. De tijger pruimtomaat wordt juist vaak als decoratie gebruikt, ook omdat deze tomaat een stevige schil heeft en niet echt ‘lekt’. 

steegh8.jpg
steegh6.jpg
steegh7.jpg
steegh2.jpg
steegh.jpg
steegh4.jpg
steegh3.jpg
steegh5.jpg
steegh1.jpg