stomen

Maatschap Kok-Vriend en Zn., Bloemkoolteler

Adresgegevens

Maatschap Kok-Vriend en Zn.

Lutjebroek

Bekijk
op kaart

Adres

Maatschap Kok-Vriend en Zn.

Lutjebroek

Maatschap Kok-Vriend en Zn.

Maatschap Kok-Vriend en Zn is een echt familiebedrijf, gelegen in West-Friesland. Niet te verwarren met de provincie Friesland. Samen met mijn zoon teel ik, Dirk-Jan Kok, bloemkolen op 13 hectare grond in Lutjebroek. We telen hier verschillende rassen witte en groene bloemkolen. De grond in deze omgeving is hier erg geschikt om bloemkolen te telen. Dit komt door de perfecte verhouding van klei en oppervlaktewater. Zeer gunstig voor bloemkolen dus!

Kwaliteit

Het telen van bloemkool is een echte ambacht. Hoewel het planten wel met een machine wordt gedaan, oogsten we met de hand. Dit betekent dat we de bloemkolen met de hand afsnijden en dan op een band leggen die de kolen naar een kar brengt. Met zo’n 13 hectare grond heb je hier letterlijk je handen vol aan, zeker wanneer je met slechts twee man werkt. Mijn zoon en ik doen namelijk alles met z’n tweeën! Op deze manier hebben we zelf de kwaliteit van onze producten in de hand, van het planten tot het oogsten. Regelmatig gaan we op bezoek bij tuinders om de beste zaden uit te zoeken voor het volgende seizoen. Daarnaast zijn we Global Gap gecertificeerd.

Teelt

We telen de bloemkolen enkel in de volle grond, dus niet in kassen. De oogst van de winterbloemkolen start begin april en loopt tot ongeveer half mei. Daarna starten we gelijk met de beplanting van de zomerbloemkolen. De oogst van de zomerkolen proberen we zo lang mogelijk vol te houden, tot het begint te vriezen! Normaal gesproken is dat tot half december. Maar het weer bepaalt dus eigenlijk hoelang de oogst precies duurt.

Het weer bepaalt hoelang de oogst duurt

Tip

Zelf vind ik mijn bloemkolen puur het allerlekkerst, oer-Hollands met piepers en jus. Daarnaast raad ik aan bloemkool zo vers mogelijk te eten. Zo blijft de smaak behouden en heb je geen sausje nodig om de bloemkool smaak te geven.

Oer-Hollands met piepers en jus
dj-kok-vo-1200x900.jpg
_vdh7352.jpg
_vdh7392.jpg
_vdh7404.jpg
_vdh7247.jpg
_vdh7275.jpg
_vdh7308.jpg
_vdh7190.jpg
_vdh7213.jpg
_vdh7198.jpg