stomen

Maatschap Den Dekker, Jonagold appel teler

Adresgegevens

Maatschap Den Dekker
Provincialeweg 6k
3329GK Dordrecht

Bekijk
op kaart

Adres

Maatschap Den Dekker
Provincialeweg 6k
3329GK Dordrecht

Contact met de teler

Maatschap Den Dekker

Maatschap Den Dekker is gevestigd in Dordrecht. In 1983 heeft Izak den Dekker, die samen met zijn vrouw Gerda een maatschap vormt, het bedrijf overgenomen waar hij eerst al bedrijfsleider werkzaam was. Ons bedrijf heeft een boomgaard van in totaal 12,2 hectare. Daarvan is 3,5 hectare beplant met perenbomen, 0,5 hectare met pruimenbomen en 8,7 hectare met appelbomen. Wij hebben geen vaste medewerkers. Alleen in de oogstperiode maken we gebruik van losse plukkrachten. Normaliter zijn dat er gemiddeld 15, maar dit jaar waren dat er 11, omdat de oogst minder was door late vorstperiode. In een normaal jaar is de gemiddelde opbrengst 400.000 kilo.

Teelt

Het hoofdras van de peren is Conference met daartussen enkele Gieser Wildeman en Doyenne du Commice als bestuiver. De hoofdrassen van de appels zijn Junami, Elstar, Rode Goudreinet en de rest is Jonagold. Het pruimenras is Reine Victoria. De Reine Victoria heeft een zoete, iets zure smaak. De pruim smaakt het best als hij rijp is. Pruimen zijn zo uit de hand te eten. Daarnaast zijn ze uitstekend te gebruiken in fruitsalades, als vulling in taarten en smaken ze goed bij hartige gerechten. Bovendien kunnen ze verwerkt worden tot pruimenmoes, jam of saus. Wij hebben op het bedrijf geen eigen koelcapaciteit en ook het sorteren die we niet zelf

Visie

Gewasbescherming doen we vooral milieubewust. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden van die insecten die de fruitbomen en vruchten aantasten. Enkele voorbeelden: met de roofmijten kan je spint en roestmijten in de appelteelt vrijwel volledig biologisch bestrijden. Fruit- en pruimenmot bestrijden we met lijmvallen met feromooncapsules die in de bomen worden gehangen. Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen die de fruitmot lokken. Met de feromoonval kan men het vluchtverloop juist bepalen en het optimale bestrijdingstijdstip berekenen. Op het moment dat er fruitmotten worden gevonden, doen we een extra bespuiting met een (biologisch) insecticide. Daarnaast vervangen we regelmatig de lijmvallen. Zoals alle leden van The Greenery zijn ook wij GlobalG.A.P. gecertificeerd. Dit betekent dat we de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken, het gebruik van chemische middelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van de dieren.

Tip

Fruit als appels en peren kan je beste in de koelkast bewaren. Zorg dat het fruit niet is afgesloten in bijvoorbeeld een zak of een emmer. Er moet altijd zuurstof bij het fruit kunnen.