stomen

Maatschap C.P. Snoeck en M.J.M. Snoeck-Dekker, Appel teler

Adresgegevens

Maatschap C.P. Snoeck en M.J.M. Snoeck-Dekker
Dorpsweg 16
1697KA Schellinkhout

Bekijk
op kaart

Adres

Maatschap C.P. Snoeck en M.J.M. Snoeck-Dekker
Dorpsweg 16
1697KA Schellinkhout

Contact met de teler

Maatschap C.P. Snoeck en M.J.M. Snoeck-Dekker

Van jongs af aan was ik, Kees Snoeck, betrokken bij de maatschap van mijn vader. Sinds 1990 heb ik het fruitteeltbedrijf volledig overgenomen en nu run ik het samen met mijn vrouw Marjori. Samen met een aantal losse medewerkers en vele seizoenswerkers werken we er hard aan om Maatschap Snoeck-Dekker bloeiende te houden. Toen we het bedrijf hebben overgenomen werden er appels, peren en pruimen geteeld. Sinds een jaar of vier hebben we hier ook kersen aan toegevoegd. In eerste instantie was dit zeer kleinschalig, maar inmiddels kun je het omschrijven als een uit de hand gelopen hobby.

Onze boomgaard is totaal zo’n 15 hectare. Hiervan is 11 hectare peren, 3 hectare appels en een half hectare pruimen en kersen. De peren die we telen zijn van de rassen Conference, Doyenne du Comice, Beurre Alexander Lucas, Gieser Wildeman en Bonne Louise. Van appels telen we Junami, Jonagold, Elstar, Welland en Delcorf. Het telen van verschillende rassen heeft onder andere als voordeel dat het seizoen wat meer gespreid kan worden. Het ene ras begint iets vroeger en het andere eindigt iets later.

Teelt

Elk jaar worden in het voorjaar nieuwe bomen geplant. Een appelboom kan gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud worden en een perenboom zelfs wel 30 jaar. Stapsgewijs worden er ieder jaar nieuwe bomen geplant waarmee oude worden vervangen. Om de boomgaard netjes aan te leggen gebruiken we een meetlint. Uiteraard zijn er nieuwe technieken, zoals GPS, die dit proces kunnen vergemakkelijken, maar onze oude vertrouwde manier voldoet nog uitstekend. De bewatering van de bomen gebeurd voor een deel geautomatiseerd, maar we houden hier wel zelf zicht op zodat we wanneer nodig zelf kunnen bijspringen.

De oogst begint half juli met kersen. Dit loopt ongeveer door tot begin augustus. Daarna, van half augustus tot begin september, worden de pruimen en Delcorf geoogst. De oogst van de appels en peren loopt van september tot eind oktober. Na de oogst wordt de boomgaard in de winter gesnoeid en verzorgt zodat die weer kant en klaar is wanneer het nieuwe seizoen aanbreekt.

In tegenstelling tot de meeste groente- en fruitbedrijven sorteren en verpakken wij al onze producten zelf. Het telen van pruimen en kersen erbij maakt het werk afwisselender. We oogsten gemiddeld ongeveer 40 ton appels en peren per hectare.

Duurzaamheid

Uiteraard proberen we op ons bedrijf zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Dit doen we onder andere door het gebruik van gewasbeschermers tot een minimum te beperken. Daarnaast passen we feromoonverwarring tegen de fruitmot. Deze techniek zorgt ervoor dat de mannetjes de vrouwtjes niet meer kunnen vinden en daarmee wordt de voortplanting tegen gegaan.

Onze manier van telen heeft ons het GlobalGap-certificaat opgeleverd. Dat wil zeggen dat we voldoen aan de eisen die door een onafhankelijke organisatie van wereldwijde supermarktketens worden gesteld aan agrarische producten.

Tot slot

Het mooie van het runnen van de maatschap is het vrije ondernemen en altijd bezig te zijn met je eigen product. Daarnaast beleven we er veel plezier aan te werken met zoveel enthousiaste mensen om ons heen.

Bent u inmiddels benieuwd naar onze producten? We verkopen ze in een winkeltje aan huis, dus u bent van harte welkom om onze verse appels, peren, pruimen en kersen te proberen.