stomen

Kwekerij van der Houwen, Tomaatteler

Adresgegevens

Kwekerij van der Houwen
Zoekweg 6a
4651PS Steenbergen

Bekijk
op kaart

Adres

Kwekerij van der Houwen
Zoekweg 6a
4651PS Steenbergen

Contact met de teler

Kwekerij van der Houwen

Op zijn bedrijf in Steenberg teelt Leo van der Houwen trostomaten en losse ronde tomaten. En Leo heeft niet alleen passie voor tomaten, ook voor de natuur op zich. Met natuurlijke bestuivers, zelf opgewekte energie en het hergebruik van regenwater wordt er écht met het oog op morgen geteeld. Lees alles over het bijzondere bedrijf van Leo.

Geschiedenis

Sinds 1990 teel ik tomaten. Eerst samen met mijn vader en broers in ’s-Gravenzande en Hoek van Holland. Later ben ik zelfstandig verder gegaan op 2,5 hectare in Hoek van Holland. De overstap naar Steenbergen volgde in 2001. Daar startten we met 6,7 hectare. In 2005 volgde de uitbreiding naar 12,2 hectare. Sinds 2007 leveren we ons product ook in flowpack verpakking. In 2013 volgde nogmaals een uitbreiding met 6 hectare. Wij hebben tien vaste medewerkers in dienst. In de piek van het seizoen vullen we ons team aan met zo’n zestig tijdelijke krachten.

Teelt

Wij telen op traditionele wijze zonder kunstmatige belichting. Rond 1 december starten we altijd met het planten en rond de kerst volgt de eerste bloei. De eerste paar trossen worden nog gesnoeid. De oogst begint eind februari en loopt tot half november.

Bij de teelt van tomaten is het van het grootste belang dat de planten ‘in balans blijven’. Dit betekent dat ze zo min mogelijk blootgesteld mogen worden aan extreme temperatuurverschillen. We besteden daar veel aandacht aan. Net als aan het schoonhouden van plant en bedrijf. Alleen dan kunnen we ons streven naar kwalitatieve tomaten waarmaken.

Visie

Onze drive is onze kwaliteit. Door ons volledig te verplaatsen in de wensen van onze afnemers kunnen we de prettige werkrelatie onderhouden. Naast onze certificeringen borgen wij zo extra de kwaliteit van het product tot aan de verkoop aan de consument.

Onze drive is onze kwaliteit

Duurzaamheid

Wij telen met zorg voor morgen door op een maatschappelijk verantwoorde wijze te ondernemen. Op ons bedrijf proberen we op diverse manieren rekening te houden met het milieu. We werken bijvoorbeeld met natuurlijke bestuivers. Dit houdt in dat we hommels in de kas uitzetten om het bestuivingsproces op een natuurlijke wijze te bevorderen. Ook werken met natuurlijke gewasbeschermers. Om ziekten en plagen op een biologische manier te bestrijden, zetten we de natuurlijke vijand van het schadelijke insect in.

In onze kassen werken wij met Warmte Kracht Koppeling (WKK). Deze werkt op gas en genereert warmte, CO2 en elektriciteit. De warmte en de CO2 benutten wij voor de teelt. De elektriciteit leveren we af aan het energienet. Zo halen wij uit het gas voor de WKK een rendement van maar liefst 95% terwijl energie centrales niet verder komen dan 45%. Ook met water gaan we zuinig om. Regenwater vangen we op, drainwater ontsmetten we en beide hergebruiken we volledig. Hiermee voldoen we nu al aan het waterschap convenant welke in 2021 gaat gelden.

vanderhouwen3.jpg
vanderhouwen6.jpg
vanderhouwen.jpg
vanderhouwen7.jpg
vanderhouwen2.jpg
vanderhouwen4.jpg
vanderhouwen5.jpg
vanderhouwen1.jpg