stomen

Kwekerij 't Voske, Kastanjechampignon teler

Adresgegevens

Kwekerij 't Voske
Lage Randweg 16
5406NN Uden

Bekijk
op kaart

Adres

Kwekerij 't Voske
Lage Randweg 16
5406NN Uden

Contact met de teler

Kwekerij 't Voske

Champignonkwekerij ’t Voske in Uden teelt vanaf eind 2011 jaarrond volledig klimaatneutraal portabella’s en kastanjechampignons. Wij leveren onze producten exact volgens de specificaties die de klanten willen. Op maat en zo duurzaam als het kan. Arjan vertelt je graag hoe dit in z'n werk gaat!

Geschiedenis

Champignonkwekerij ’t Voske werd in 1993 door de familie Cöp opgericht aan de Schaapsdijk in Uden als commanditaire vennootschap. De naam ’t Voske werd ontleend aan het perceel grond waarop het bedrijf werd gevestigd. De kwekerij startte met 4 kweekcellen van elk 210 m en de teelt omvatte witte champignons voor de versmarkt. In 1999 werd, na overname door de familie Heeren, overgeschakeld op de teelt van flats: witte, open champignons met een hoeddiameter van 70 tot  120 mm. Door de komst van de A50 werd het bedrijf gedwongen te verplaatsen. In 2001 werd met de nieuwbouw begonnen op de huidige locatie aan de Lage Randweg. Na een reorganisatie in 2002 zijn we overgegaan op de teelt van kastanjechampignons en portabella's.

Ik, Arjan Heeren, kom uit een echte familie van champignonkwekers en werkte jarenlang in het bedrijf van mijn vader. Mijn twee broers hebben ieder ook een eigen teeltbedrijf. In 2009 nam ik kwekerij ’t Voske over. Samen met mijn compagnon Edward Mezenberg breidde ik het bedrijf in de zomer van 2010 uit van zes naar dertien cellen. Het totale areaal is nu 3.250 vierkante meter.

Teelt

In de cellen worden hoofdzakelijk portabella’s en voor een deel ook kastanjechampignons onder zeer vochtige en de meest gunstige condities gekweekt. Het telen van champignons is heel wat anders dan het telen van groenten. Niet voor niets bestaat er naast de productgroepen groenten en fruit een eigen groep voor paddenstoelen.

In de natuur groeien paddenstoelen voornamelijk in de bossen, tussen het blad wat op de grond ligt en goed vochtig en broeierig is. In feite doen wij bij het telen niks anders dan het nabootsen van deze ideale omstandigheden. Dit doen wij door te zorgen voor een voedzame bodem en door een optimaal klimaat te creëren in de kweekcellen. Hierdoor ontstaat een klimaat wat perfect is voor de champignons.

De beoogde maximale productiecapaciteit, afhankelijk van de vraag en het seizoen,  ligt gemiddeld op 13.000 kilo champignons per week van hoge kwaliteit. Met hoge kwaliteit bedoel ik onder andere dat onze portabella’s drie weken houdbaar zijn. Ons geheim? Zo droog mogelijk telen. Wij gebruiken maar 12 liter water per vierkante meter. Ik ken collega’s die zes keer zoveel gebruiken.

Visie

Het belang van volledig klimaatneutraal produceren is groot. De consument wil weten of het product eerlijk is geproduceerd en of er voldoende rekening is gehouden met de omgeving waarin het product is geteeld. We spelen daar graag op in. Wij willen, in een wereld waarin klimaat en verantwoorde voeding steeds meer centraal staan, een goede kwaliteit paddenstoel telen met oog voor mens en milieu.

Klimaatneutraal

In de zeer nabije toekomst hebben wij met onze klimaatneutrale teelt een echte primeur. In de zomer wordt overbodige warmte opgeslagen, die in de winter het bedrijf verwarmt. Omgekeerd wordt in de winterkou opgeslagen voor de koeling van de cellen in de zomer. De software in het systeem zorgt voor een maximale benutting van de mogelijkheden. Per kilo champignons besparen we inmiddels zo’n veertig procent op onze totale gas- en elektriciteitsrekening!

We besparen ook op energie met achttien raamzonnepanelen en een combinatie van elfhonderd vierkante meter dunne filmpanelen en normale gesneden Silicium panelen voor opwekking van zonne-energie. Deze gezamenlijke oppervlakte voorziet in dertig procent van de totale elektriciteitsbehoefte op het bedrijf. Verder hopen we in de toekomst een champostverbrander in te zetten, waarmee de champost door middel van voordroging kan worden verbrand. Het restproduct – as – willen we verkopen als grondstof voor de kunstmestindustrie. Met de energie die de verbrander opwekt kunnen we naast ons bedrijf ook nabij gelegen bedrijven volledig klimaatneutraal maken.

In de tussentijd zullen we klimaatneutraal zijn vanaf 1 juli 2016 middels een met de buurman gecombineerd duurzaam project, betreffende thermische conversie van verantwoord duurzaam hout, dat dan energie gaat produceren in de vorm van warmte, elektriciteit en stoom.

Tip

Champignons hebben de eigenschap om snel geuren van andere voedingsmiddelen over te nemen. Bewaar de champignons het liefste dus niet bij uien of knoflook in de buurt. Verder vind ik zelf de portabella's het lekkerst wanneer ze gevuld zijn met een scherpe kaas, zoals feta of gorgonzola!