stomen

Kwekerij Meercamp, Pruimtomaat teler

Adresgegevens

Kwekerij Meercamp
Plukmadeseweg 24A
4921AW Made

Bekijk
op kaart

Adres

Kwekerij Meercamp
Plukmadeseweg 24A
4921AW Made

Contact met de teler

Kwekerij Meercamp

Tomatenkwekerij Meercamp wordt gerund door Aris, Dirk Pieter en Rochus van der Meer. Zij hebben het bedrijf van hun ouders overgenomen. In 1997 is Aris in het bedrijf gekomen en toen is de naam Kwekerij Meercamp ontstaan.

Het bedrijf

We begonnen met één locatie in Maasland (Zuid-Holland). In 2004 is de locatie in Sirjansland (Zeeland) geopend en in 2008 de locatie in Made (Noord-Brabant). In totaal hebben we nu 15 hectare (150.000 m2) teelt. Op onze bedrijven worden tros- en trospruimtomaten geteeld. De werkzaamheden worden gedaan door ca. 30 personen en in de maanden maart tot en met december wordt dit uitgebreid met 35 uitzendkrachten i.v.m met de drukke oogst periode. Per jaar produceren wij 18 miljoen trossen tomaten. Dat zijn zo’n 90 miljoen losse tomaten.

De teelt

We beginnen in januari met planten. Hierna is er een groeiperiode van drie maanden. Daarna kunnen we voor het eerst oogsten. De oogst van dezelfde plant gaat door tot ongeveer eind december. Een extern bedrijf zaait de zaadjes en als ze 55 dagen oud zijn, komen de kleine plantjes bij ons binnen. Dat heeft als voordeel dat we langer met de teelt waarvan we aan het oogsten zijn, kunnen doen. De bloemetjes worden bestoven door hommels, waardoor er tomaten aan de plantjes komen. De trossen van de eerste oogst hebben ongeveer 3 tot 4 tomaten per tros, in de zomer hebben ze 6 tomaten per tros. 


Het oogsten gebeurt handmatig. Aangezien het trostomaten zijn wordt de tros in een keer geoogst. De trossen gaan direct in een kartonnen doos of plastic kratje. Het sorteren gebeurt dus al in de kas omdat we de tomaten direct in de eindverpakking doen. Tijdens het sorteren volgt er een laatste controle op gewicht, kwaliteit, vruchtafwijkingen en beschadigingen.

Visie

Bij onze vestiging in Made hebben we een energievoorziening op basis van restwarmte van een elektriciteitscentrale (AMER-centrale). Hier wordt stroom geproduceerd voor huishoudens in de omgeving. De warmte die hierbij ontstaat wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. Ook hebben we in Sirjansland en Made een eigen warmtekrachtkoppeling waarmee we ook zelf elektriciteit en warmte kunnen produceren.

Het telen is voor ons echt een passie. Wij worden blij als de zon lekker schijnt en de planten goed groeien. Daarnaast zorgt de organisatie van het bedrijf, het aansturen van het personeel en de techniek die hierbij komt kijken voor voldoende uitdaging. Het werk is ontspannend en ook zeer divers.

Tip

Tomaten kun je het beste op een donkere plaats buiten de koelkast bewaren. Bewaren in de koelkast gaat ten koste van de smaak.

In de koelkast verliest het zijn smaak!
meercamp2.jpg
meercamp5.jpg
meercamp1.jpg
meercamp9.jpg
meercamp6.jpg
meercamp4.jpg
meercamp3.jpg
meercamp7.jpg